Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Poszukujesz pomysłu na pyszny obiad, który można podać także dziecku? Przedstawiamy prosty przepis, który dodatkowo przyrządzisz ekspresowo! Kotlety jajeczne są niezwykle łatwe w przygotowaniu, więc z poradzi sobie z nimi każdy niezależnie od zaawansowania umiejętności kulinarnych.
Ugotowane i obrane jajka umieszczamy w misce. Rozgniatamy je specjalną krajalnicą do jajek lub widelcem. Następnie dodajemy do nich surowe jajko, bułkę tartą i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Patelnię ustawiamy na średniej mocy palnika. Łyżką odmierzamy porcję i formujemy ją na spłaszczoną kulę. Kotleta delikatnie obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na rozgrzanym oleju. Smażymy je po około 4 minuty z każdej strony.
Kotlety jajeczne możemy podawać na wiele sposobów. Najczęściej serwuje się je z ryżem oraz lekką surówką. Możemy ich smak urozmaicić także na inne sposoby, np. dodając do masy:
Doskonałym pomysłem będzie również podanie ich z domowym sosem pieczarkowym bądź koperkowym.