Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Babeczki prawidłowo powinniśmy nazywać muffinami. Jednak ta potoczna nazwa bardzo przyjęła się w naszym kraju. Mogą one przybierać różne smaki, jednak najczęściej przyrządzamy je na słodko. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli dlatego często są przyrządzane w naszych domach. Dziś przedstawimy przepis z zastosowaniem wyjątkowego polskiego składnika, dzięki któremu będą wilgotne i pyszne!
Jeżeli chcesz przyrządzie wyjątkowy deser, którym zaskoczysz swoją rodzinę lub znajomych upiecz babeczki z jabłkiem i cynamonem! Przeważnie przyrządzane są one z czekoladą i różnymi słodkimi nadzieniami dlatego nasza opcja może wiele osób zaskoczyć. Nie ma bardziej Polskiego owocu niż jabłko, przeważnie zawsze znajdziemy je w naszych domach więc dlaczego nie wykorzystać ich do przygotowania babeczek? Poniżej przedstawiamy jakie składniki będą nam potrzebne i jak je wykonać.
Oto wszystkie potrzebne składniki do przygotowania tych pysznych babeczek:
Na początku przesiej mąkę do miski, dodaj cukier, proszek do pieczenia i cynamon. Następnie do drugiej miski wbij jajko, dodaj mleko i roztopione w rondlu i schłodzone masło, wymieszaj. Wlej do suchych składników i ponownie dobrze wymieszaj ze sobą. Teraz pokrój w kostkę jabłka i dodaj do ciasta, wymieszaj. Papierowe papiloty włóż do formy na babeczki i wlej ciasto (do ¾ wysokości). Piecz w piekarniku w temperaturze 200 st. C przez 30 minut. Na upieczone, jeszcze ciepłe babeczki, zetrzyj na tarce kawałki mlecznej czekolady.