Ciasto z colą. Przepis na obłędny deser czekoladowy

Próbowaliście kiedyś dolać szklankę coli do wypieków? Jeśli macie ochotę na pyszne domowe ciasto czekoladowe, koniecznie sprawdźcie, czy macie w domu colę. Efekt? Ciasto idealne. Podpowiadamy, jak je zrobić.

Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej

Domowe ciasto czekoladowe to jeden z najsmaczniejszych wypieków, które łatwo i szybko można przygotować w domu. Jeśli dodamy do ciasta szklankę coli, będzie jeszcze pyszniejsze! Przede wszystkim poprawi się struktura ciasta: będzie wilgotne, lekkie i puszyste. Cola wzmocni także smak kakao. Zapraszamy po przepis na czekoladowo-colowy przysmak.

Ciasto czekoladowe z colą - przepis

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 średnie jajka,
  • 1 szklanka coli,
  • 200 g masła lub margaryny,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 5 łyżek kakao bez dodatku cukru,
  • 150 g kwaśnej śmietany lub kefiru,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jak zrobić ciasto czekoladowe z colą?

Masło rozpuszczamy w garnuszku razem z cukrem. Podgrzewamy na wolnym ogniu, nie zagotowujemy, a po roztopieniu odstawiamy do wystudzenia.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao, mieszamy. Następnie wbijamy jajka, wlewamy przestudzone masło, śmietanę oraz colę. Wszystko dokładnie łączymy, aż powstanie gładkie ciasto.

Zobacz wideo Szalone muffinki z coca colą

Tortownicę o średnicy ok. 26 cm lub wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez około godzinę do suchego patyczka.

Po upieczeniu studzimy. Podajemy oblane polewą czekoladową lub oprószone cukrem pudrem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.