Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej
Domowe ciasto czekoladowe to jeden z najsmaczniejszych wypieków, które łatwo i szybko można przygotować w domu. Jeśli dodamy do ciasta szklankę coli, będzie jeszcze pyszniejsze! Przede wszystkim poprawi się struktura ciasta: będzie wilgotne, lekkie i puszyste. Cola wzmocni także smak kakao. Zapraszamy po przepis na czekoladowo-colowy przysmak.
Składniki:
Masło rozpuszczamy w garnuszku razem z cukrem. Podgrzewamy na wolnym ogniu, nie zagotowujemy, a po roztopieniu odstawiamy do wystudzenia.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao, mieszamy. Następnie wbijamy jajka, wlewamy przestudzone masło, śmietanę oraz colę. Wszystko dokładnie łączymy, aż powstanie gładkie ciasto.
Tortownicę o średnicy ok. 26 cm lub wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez około godzinę do suchego patyczka.
Po upieczeniu studzimy. Podajemy oblane polewą czekoladową lub oprószone cukrem pudrem.