Zanim dowiemy się, jak przygotować panna cottę, warto poznać historię powstania tego deseru. Legendy kulinarne to często obraz złożony z kilku historii, dokładnie to samo dotyczy panna cotty. Jedna z wersji to opowieść o kucharzu, który przez nieuwagę zostawił na ogniu garnuszek z gotującą się śmietaną oraz cukrem, gdy powstała masa zgęstniała okazało się, że w efekcie powstał bardzo delikatny, słodki deser. Roztargniony kucharz postanowił kontynuować eksperyment i do masy dodał kwaskowaty mus z malin. Tym razem do degustacji zaprosił też żonę, wkrótce przepis został wzbogacony o żelatynę oraz wanilię. Można znaleźć także informację o dodaniu odrobiny karmelu w trakcie eksperymentowania z nowym deserem.
Bazą jest oczywiście śmietanka oraz cukier. Co oprócz tych dwóch podstawowych produktów jest składnikiem potrzebnym do przygotowania panna cotty? Pełną listę zakupów prezentujemy poniżej:
Wbrew pozorom zrobienie panna cotty krok po kroku wymaga odrobiny wysiłku. Przepis składa się z kilku etapów, które wymagają chronologii i uwagi. Oto sprawdzona receptura, którą warto wypróbować:
Jak podawać panna cottę w urozmaiconej wersji? Kropką nad i może być na przykład listek mięty lub kolorowa posypka. Zamiast musu z malin idealnie sprawdzi się też polewa czekoladowa lub toffi. Bardzo miłym i dekoracyjnym dodatkiem będą ażurowe ozdoby czekoladowe, które można położyć obok na talerzyku lub wbić na górze panna cotty.
Zobacz też: Deser z jogurtu naturalnego? Podpowiadamy, jak zrobić domowe lody. Opcja idealna na lato