Panna cotta - słodkie marzenie. Mamy dla was prosty przepis

Panna cotta, czyli w dosłownym tłumaczeniu ''śmietanka gotowana'' to prawdziwy włoski przysmak. Szukasz przepisu na deser lekki jak chmurka? Sprawdź słodki patent na panna cottę!

Panna cotta - jak przygotować? Historia powstania kultowego deseru 

Zanim dowiemy się, jak przygotować panna cottę, warto poznać historię powstania tego deseru. Legendy kulinarne to często obraz złożony z kilku historii, dokładnie to samo dotyczy panna cotty. Jedna z wersji to opowieść o kucharzu, który przez nieuwagę zostawił na ogniu garnuszek z gotującą się śmietaną oraz cukrem, gdy powstała masa zgęstniała okazało się, że w efekcie powstał bardzo delikatny, słodki deser. Roztargniony kucharz postanowił kontynuować eksperyment i do masy dodał kwaskowaty mus z malin. Tym razem do degustacji zaprosił też żonę, wkrótce przepis został wzbogacony o żelatynę oraz wanilię. Można znaleźć także informację o dodaniu odrobiny karmelu w trakcie eksperymentowania z nowym deserem.   

Ciasto Fale DunajuJak zrobić ciasto Fale Dunaju?

Panna cotta - składniki, których będzie potrzebować

Bazą jest oczywiście śmietanka oraz cukier. Co oprócz tych dwóch podstawowych produktów jest składnikiem potrzebnym do przygotowania panna cotty? Pełną listę zakupów prezentujemy poniżej:  

  • mleko - 200 ml, 
  • śmietanka kremówka - 200 g, 
  • cukier  
  • truskawki - 300 g, 
  • żelatyna - 10 g, 
  • cukier waniliowy - 2 małe łyżeczki.
Zobacz wideo Ciastka grzybki - deser retro [PRZEPIS]

Panna cotta krok po kroku - przepis

Wbrew pozorom zrobienie panna cotty krok po kroku wymaga odrobiny wysiłku. Przepis składa się z kilku etapów, które wymagają chronologii i uwagi. Oto sprawdzona receptura, którą warto wypróbować: 

  1. Na początku do rondelka należy wlać mleko oraz śmietankę i następnie dosypać cukier waniliowy, oraz dwie łyżki cukru. 
  2. Składniki w rondelku podgrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do momentu gdy cukier się w pełni rozpuści. 
  3. Po zagotowaniu dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści.
  4. Tak przygotowaną masę przelewamy do czterech naczynek (szklanek, miseczek, pucharków) i odstawiamy do lodówki do stężenia. Nie ma tu konkretnych ram czasowych, od czasu do czasu należy sprawdzić, czy masa jest już gęsta.
  5. W kolejnym kroku myjemy truskawki i obieramy z szypułek. Tak przygotowane owoce przekładamy do miski i miksujemy z cukrem przy pomocy blendera
  6. Czas na wyjęcie panna cotty z naczynek, pomóc w tym może zanurzenie miseczki z panna cottą w gorącej wodzie. 
  7. Panna cottę serwujemy z musem truskawkowym
  8. Na wierzchu układamy truskawki lub inne świeże owoce. 

Blok czekoladowyLista: ciasta i desery z PRL-u. Smaki dzieciństwa w słodkiej odsłonie

Jak podawać panna cottę, czyli co zamiast musu? 

Jak podawać panna cottę w urozmaiconej wersji? Kropką nad i może być na przykład listek mięty lub kolorowa posypka. Zamiast musu z malin idealnie sprawdzi się też polewa czekoladowa lub toffi. Bardzo miłym i dekoracyjnym dodatkiem będą ażurowe ozdoby czekoladowe, które można położyć obok na talerzyku lub wbić na górze panna cotty. 

Zobacz też: Deser z jogurtu naturalnego? Podpowiadamy, jak zrobić domowe lody. Opcja idealna na lato

Więcej o: