Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Zupa minestrone powstaje na bazie warzyw. Dodaje się do niej m.in. cukinię, marchewkę, kukurydzę, fasolkę szparagową, groszek. Można ją zrobić zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Minestrone podawana jest na różne sposoby: z ryżem, z makaronem, z ziemniakami lub z grzankami.
Skład zupy minestrone zmieniał się na przestrzeni lat. Początkowo nie dodawano do niej mięsa ani tylu warzyw, jej bazą były płatki orkiszowe. Zmieniło się to, gdy poszczególne produkty i przyprawy stały się łatwiej dostępne. Niektórzy nie potrafią wyobrazić sobie minestrone bez mięsa, choć wcale nie musi ono być nieodłącznym elementem tej potrawy. Jak zrobić zupę minestrone? Przepis, który podajemy, jest przykładowy. Nie musicie ściśle trzymać się listy składników.
Składniki:
Do zupy możecie dodać np. ziemniaki, makaron lub grzanki.
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy. Marchewkę obieramy. Kroimy ją w kostkę, podobnie jak cukinię, pomidora, kapustę i fasolkę. Czosnek i cebulę siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy najpierw czosnek, cebulę i kapustę. Smażymy przez chwilę, mieszając. Następnie dorzucamy marchewkę, fasolkę i pomidora. Mieszamy, chwilę dusimy, a następnie dodajemy cukinię, groszek i kukurydzę.
Wlewamy bulion, przyprawiamy. Zagotowujemy, a potem gotujemy na niedużym ogniu przez około 25 minut. Na koniec zupę minestrone przystrajamy natką pietruszki.