Zupa minestrone. Przepis na popularną włoską potrawę. Tajemniczy składnik? Brak. Zrób ją tak, jak ci się podoba

Zupa minestrone to aromatyczne danie, które fani kuchni włoskiej z pewnością bardzo dobrze znają. Jej zaletą jest to, że można się nią nasycić i tak naprawdę zrobić ją wedle własnego uznania. Minestrone bowiem przez lata ewoluowała i nie ma jednego ściśle określonego przepisu na to, jak ją przyrządzić.

Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zupa minestrone powstaje na bazie warzyw. Dodaje się do niej m.in. cukinię, marchewkę, kukurydzę, fasolkę szparagową, groszek. Można ją zrobić zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Minestrone podawana jest na różne sposoby: z ryżem, z makaronem, z ziemniakami lub z grzankami. 

Skład zupy minestrone zmieniał się na przestrzeni lat. Początkowo nie dodawano do niej mięsa ani tylu warzyw, jej bazą były płatki orkiszowe. Zmieniło się to, gdy poszczególne produkty i przyprawy stały się łatwiej dostępne. Niektórzy nie potrafią wyobrazić sobie minestrone bez mięsa, choć wcale nie musi ono być nieodłącznym elementem tej potrawy. Jak zrobić zupę minestrone? Przepis, który podajemy, jest przykładowy. Nie musicie ściśle trzymać się listy składników.

Zobacz wideo Trzy pomysły na superproste zupy

Zupa minestrone. Przepis na słynne włoskie danie

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 2 większe marchewki
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 150 g kukurydzy
  • pół puszki zielonego groszku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • 200 g kapusty
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • suszone oregano
  • natka pietruszki do dekoracji

Do zupy możecie dodać np. ziemniaki, makaron lub grzanki.

Sposób przygotowania:

Warzywa myjemy. Marchewkę obieramy. Kroimy ją w kostkę, podobnie jak cukinię, pomidora, kapustę i fasolkę. Czosnek i cebulę siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy najpierw czosnek, cebulę i kapustę. Smażymy przez chwilę, mieszając. Następnie dorzucamy marchewkę, fasolkę i pomidora. Mieszamy, chwilę dusimy, a następnie dodajemy cukinię, groszek i kukurydzę.

Wlewamy bulion, przyprawiamy. Zagotowujemy, a potem gotujemy na niedużym ogniu przez około 25 minut. Na koniec zupę minestrone przystrajamy natką pietruszki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.