Więcej ciekawych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl.
Tłusty czwartek to dzień, na który czeka wiele osób. Początków tej tradycji doszukuje się już w czasach starożytnych. Wtedy to koniec zimy celebrowano spożywaniem tłustych potraw. Rzymianie obchodzili w ten sposób raz w roku "tłusty dzień".
W tym roku tłusty czwartek wypada 24 lutego. Z tej okazji warto przygotować coś wyjątkowego. Jeśli chcesz, poczęstować innych pączkami domowej roboty, poznaj prosty przepis. Poradzą z nim sobie nawet osoby bez zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Składniki, których potrzebujesz to:
Najpierw skrusz drożdże do miski, dodaj cukier i zalej wszystko 80 ml ciepłego mleka (uwaga - mleko nie powinno być gorące). Odstaw do wyrośnięcia. Pozostałe mleko wymieszaj z miękkim, pokrojonym w kostkę masłem oraz gotowym rozczynem drożdżowym. Wsyp mąkę oraz sól do drugiej miski. Następnie:
Pączki zostaw na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na maksymalnie 20 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C. Na koniec (już po ostygnięciu) pączki polej lukrem lub posyp cukrem pudrem. Jak przygotować lukier do pączków? Oto przepis:
Może cię także zainteresować: