Deska serów i wędlin. Idealna przekąska dla niespodziewanych gości

Deska serów i wędlin to dobre rozwiązanie, kiedy zaskoczą cię niespodziewani goście. Można ją przygotować w kilka minut, jest efektowna i każdy powinien znaleźć na niej coś dla siebie.

Deska serów i wędlin. Jak przygotować przystawkę?

Deska serów i wędlin to ciekawa propozycja jeśli chodzi o przystawkę na imprezach. Coraz częściej pojawia się ona nie tylko na dużych eventach, ale także w domowym zaciszu, kiedy np. chcemy świętować z ukochaną osobą. Jej zaletą jest to, że możemy ją dowolnie komponować, dobierać produkty tak, aby pasowały do preferencji dietetycznych uczestników przyjęcia. Co więcej, czas potrzebny na przygotowanie deski serów i wędlin to zaledwie kilka minut, co sprawia, że jest to przekąska idealna w sytuacji gdy odwiedzą nas niezapowiedziani goście. 

Deska serów i wędlin: składniki, które powinny się na niej znaleźć

Składniki deski serów i wędlin zależą tak naprawdę od naszych upodobań. Sery i wędliny jest to bowiem bardzo ogólne stwierdzenie i można pod nim znaleźć bardzo wiele ciekawych produktów. Jak zatem przygotować deskę serów i wędlin? Najprostszą możemy przyrządzić z tego co na co dzień mamy w lodówce. Sery typu gouda, emmentaler czy radamer z powodzeniem mogą znaleźć swoje miejsce na desce podobnie jak wędliny, które zwykle używamy do przygotowania kanapek. Taką deskę możemy zaproponować naszym domownikom np. na leniwe niedzielne śniadanie, przy którym spędzimy więcej niż w ciągu tygodnia czasu. 

Zobacz wideo Hummus z białej fasoli z orzechami nerkowca

Deska serów i wędlin. Przygotowanie krok po kroku

Planując przyjęcie, warto wziąć pod uwagę przygotowanie krok po kroku deski serów i wędlin, która zachwyci naszych gości. W takim wypadku warto nieco bardziej wysilić się jeśli chodzi o kompozycję produktów, jakie trafią na deskę. Wiele zależeć będzie od charakteru przyjęcia i preferencji gości. Jeśli istnieje taka możliwość, możemy np. skomponować deskę swojskich serów i wędlin. Takie rozwiązania jest możliwe np. jeśli mieszkamy w okolicach Zakopanego, gdzie wyrabiane są świeże sery, a także dostęp do naturalnych wyrobów wędliniarskich jest ułatwiony. 

Jakie sery do deski serów?

Jak już wyżej wspomniano to, jakie sery do deski serów wybierzemy, zależy wyłącznie od naszych upodobań. Tak naprawdę warto jednak stawiać na sery, których konsystencja jest na tyle zwarta, że nie będzie problemu z ich podzieleniem na małe porcje i zjedzeniem np. przy użyciu wykałaczki. W tej roli sprawdzą się z pewnością wszelkie sery twarde (np. parmezan) i półtwarde (np. cheddar). Doskonale na desce serów prezentują się sery pleśniowe, czyli popularny camembert i brie. Warto także pamiętać o naszych rodzimych przysmakach takich jak np. oscypek, który może stać się gwiazdą na naszej desce przystawek. 

Jakie wędliny do deski wędlin?

Kolejnym krokiem w przygotowaniu deski jest wybór wędlin. Biorąc pod uwagę, że deska będzie wystawiona w temperaturze pokojowej przez kilka godzin na stole, warto wybierać te gatunki, które dobrze zniosą takie warunki i ciągle będą nadawać się do spożycia. Dobrym wyborem są więc wędliny suszone, jak np. kabanosy. Doskonale pasować będą także wędliny długo dojrzewające np. szynka parmeńska.

Jeśli w dalszym ciągu będziemy mieć wątpliwości co do tego, jakie produkty umieścić na desce, zawsze możemy skorzystać z gotowych zestawów wędlin na deskę, które możemy znaleźć w dużych sklepach spożywczych. 

Zobacz też: Sałatka z ziemniaków - solo lub w duecie. Poznaj superprosty przepis

Więcej o:
Copyright © Agora SA