Więcej przepisów na szybkie dania smażone znajdziesz na Gazeta.pl.
Metoda gotowania stir fry pochodzi z tradycji kuchni chińskiej. Polega na jednoczesnym smażeniu i mieszaniu składników potrawy. Tradycyjne do robienia stir fry wykorzystuje się wok. Jeśli wy nie macie takiego sprzętu w swojej kuchni, możecie wykorzystać po prostu głęboką i dużą patelnię, na której zmieszczą się wszystkie składniki.
Przy robieniu stir fry ważny jest również olej, na którym będziecie smażyć. Musi być bardzo mocno rozgrzany. Powinien mieć też wysoki punkt dymienia, najlepiej powyżej 200 stopni Celsjusza. Będzie to na przykład olej arachidowy, sojowy, słonecznikowy czy rzepakowy, ale powinny to być oleje rafinowane, a nie tłoczone na zimno.
Tę potrawę można przyrządzić na różne sposoby. My proponujemy wam stir fry z kurczakiem i warzywami oraz makaronem (możecie zastąpić go np. ryżem, jeśli akurat tak wolicie).
Składniki:
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę. Siekamy czosnek. Obieramy imbir i cienko kroimy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Z papryk wykrajamy środki i kroimy w paseczki. Brokuł dzielimy na mniejsze części.
Na patelni mocno rozgrzewamy olej. Wrzucamy najpierw czosnek i imbir. Smażymy przez chwilę i dorzucamy kurczaka. Podsmażamy chwilę i dodajemy sos sojowy oraz ostrygowy. Smażymy mięso ze wszystkich stron. Dorzucamy brokuł, marchewkę i cebulę, a po paru minutach papryki. Przesmażamy i cały czas pamiętamy o mieszaniu składników. Dolewamy oleju sezamowego, mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowany makaron i smażymy wszystko razem. Mieszamy i podrzucamy danie na patelni.
Nasze stir fry z kurczakiem dekorujemy kolendrą.