Więcej przepisów na domowy chleb znajdziesz na naszej stronie głównej
Chleb z płatków owsianych to doskonały pomysł na niedzielne śniadanie. Takie pieczywo jest nie tylko pyszne i świeżutkie, ale także zdrowe. Chleb zrobiony z płatków owsianych ma dużo błonnika i niższy indeks glikemiczny niż tradycyjne pieczywo z mąki. Jest więc bardziej sycący i dobry m.in. dla osób zmagających się z insulinoopornością. Sprawdźcie, jak go zrobić.
Składniki:
* do wysypania formy zamiast płatków można użyć otrębów owsianych
Do miski wsypujemy płatki owsiane, pestki dyni, nasiona słonecznika i siemię lniane. Dodajemy sodę i sól. Wszystko zalewamy jogurtem naturalnym i dokładnie mieszamy.
Formę do pieczenia chleba o wymiarach 9x20 cm smarujemy odrobiną oleju i wysypujemy płatkami owsianymi lub otrębami. Przekładamy masę chlebową i z wierzchu posypujemy płatkami. Chlebek odstawiamy na 15-20 minut, w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C. Pieczemy przez około 45-50 minut, przed podaniem studzimy.