Przepis na chleb z płatków owsianych. Zrobisz go błyskawicznie i bez mąki

Macie ochotę na świeży chleb do śniadania? Nasza propozycja to wyzwanie: zróbcie go bez mąki. Mamy przepis na genialny chleb z płatków owsianych. Sprawdźcie, jak go upiec.

Więcej przepisów na domowy chleb znajdziesz na naszej stronie głównej

Chleb z płatków owsianych to doskonały pomysł na niedzielne śniadanie. Takie pieczywo jest nie tylko pyszne i świeżutkie, ale także zdrowe. Chleb zrobiony z płatków owsianych ma dużo błonnika i niższy indeks glikemiczny niż tradycyjne pieczywo z mąki. Jest więc bardziej sycący i dobry m.in. dla osób zmagających się z insulinoopornością. Sprawdźcie, jak go zrobić.

Chleb z płatków owsianych - przepis

Składniki:

  • 300 g płatków owsianych górskich + garść płatków do wysypania formy*,
  • 500 g jogurtu naturalnego,
  • garstka nasion słonecznika,
  • garstka pestek dyni,
  • garstka nasion siemienia lnianego,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • olej

* do wysypania formy zamiast płatków można użyć otrębów owsianych

Jak zrobić chleb z płatków owsianych?

Do miski wsypujemy płatki owsiane, pestki dyni, nasiona słonecznika i siemię lniane. Dodajemy sodę i sól. Wszystko zalewamy jogurtem naturalnym i dokładnie mieszamy.

Zobacz wideo Chlebek z cukinii, czyli jak zostać piekarzem

Formę do pieczenia chleba o wymiarach 9x20 cm smarujemy odrobiną oleju i wysypujemy płatkami owsianymi lub otrębami. Przekładamy masę chlebową i z wierzchu posypujemy płatkami. Chlebek odstawiamy na 15-20 minut, w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C. Pieczemy przez około 45-50 minut, przed podaniem studzimy.

Więcej o:
Copyright © Agora SA