• Link został skopiowany

Ten chleb zrobisz bez mąki. Ma niski indeks glikemiczny i syci na długo

Chleb bez mąki? Tak, to jak najbardziej możliwe. Wystarczy, że użyjesz płatków owsianych. Niepotrzebne są do niego również drożdże, więc nie trzeba ani zagniatać ciasta, ani czekać, aż wyrośnie. Chleb z płatków owsianych i innych ziaren zrobisz więc ekspresowo.
Przepis na chleb z ziaren
Proxima13 / Shutterstock

Chleb bez mąki i bez drożdży być może brzmi trochę jak profanacja, ale jest idealnym rozwiązaniem, gdy nie masz czasu i ochoty na pieczenie tradycyjnego pieczywa. Jeśli więc chcesz poeksperymentować, zrób chleb z płatków owsianych. Weekend to w końcu najlepszy moment na eksperymenty, a gwarantujemy, że bochenek z ziaren idealnie pasuje na sobotnie lub niedzielnie śniadanie.

Ponadto chleb z płatków owsianych jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy. Ma dużo błonnika i niższy indeks glikemiczny niż tradycyjne pieczywo z mąki. Jest więc bardziej sycący i dobry m.in. dla osób zmagających się z insulinoopornością. Sprawdź, jak go zrobić.

Zobacz wideo Wolisz klasyczne pieczywo? Oto najlepszy przepis na chrupiący, domowy chleb

Chleb z płatków owsianych. Przepis na chleb bez mąki

Składniki:

  • 300 g płatków owsianych górskich + garść płatków do wysypania formy*,
  • 500 g jogurtu naturalnego,
  • garstka nasion słonecznika,
  • garstka pestek dyni,
  • garstka nasion siemienia lnianego,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • olej roślinny.

*Do wysypania formy zamiast płatków można użyć też otrębów owsianych.

Sposób wykonania. Jak zrobić chleb z płatków owsianych?

Do miski wsypujemy płatki owsiane, pestki dyni, nasiona słonecznika i siemię lniane. Dodajemy sodę i sól. Wszystko zalewamy jogurtem naturalnym i dokładnie mieszamy.

Formę do pieczenia chleba o wymiarach 9x20 cm smarujemy odrobiną oleju i wysypujemy płatkami owsianymi lub otrębami. Przekładamy masę chlebową i z wierzchu posypujemy płatkami. Chlebek odstawiamy na 15-20 minut, w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C. Pieczemy przez około 45-50 minut. Przed podaniem studzimy najpierw w keksówce, a później na kratce.

Więcej o: