Chleb bez mąki i bez drożdży być może brzmi trochę jak profanacja, ale jest idealnym rozwiązaniem, gdy nie masz czasu i ochoty na pieczenie tradycyjnego pieczywa. Jeśli więc chcesz poeksperymentować, zrób chleb z płatków owsianych. Weekend to w końcu najlepszy moment na eksperymenty, a gwarantujemy, że bochenek z ziaren idealnie pasuje na sobotnie lub niedzielnie śniadanie.
Ponadto chleb z płatków owsianych jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy. Ma dużo błonnika i niższy indeks glikemiczny niż tradycyjne pieczywo z mąki. Jest więc bardziej sycący i dobry m.in. dla osób zmagających się z insulinoopornością. Sprawdź, jak go zrobić.
Składniki:
*Do wysypania formy zamiast płatków można użyć też otrębów owsianych.
Sposób wykonania. Jak zrobić chleb z płatków owsianych?
Do miski wsypujemy płatki owsiane, pestki dyni, nasiona słonecznika i siemię lniane. Dodajemy sodę i sól. Wszystko zalewamy jogurtem naturalnym i dokładnie mieszamy.
Formę do pieczenia chleba o wymiarach 9x20 cm smarujemy odrobiną oleju i wysypujemy płatkami owsianymi lub otrębami. Przekładamy masę chlebową i z wierzchu posypujemy płatkami. Chlebek odstawiamy na 15-20 minut, w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C. Pieczemy przez około 45-50 minut. Przed podaniem studzimy najpierw w keksówce, a później na kratce.