Muffinki - przepis, który oczaruje każdego. Ważnym dodatkiem jest jogurt

Pyszne, delikatne i wilgotne muffinki to łakocie kochane zarówno przez dzieci, jak i przez starszych wielbicieli słodkości. Muffinki jogurtowe są tak pyszne, jak tylko możesz sobie wyobrazić, a przepis na muffinki jest dziecinnie prosty. Podpowiemy ci, co zrobić, by wyszły idealne i delikatne.

Więcej przepisów na domowe łakocie znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Okres poprzedzający tłusty czwartek to czas, kiedy wszyscy mamy ochotę na słodycze. Na potęgę jemy pączki, chrusty, różne ciasteczka i muffinki. Dziś mamy dla ciebie bardzo prosty przepis na muffinki, których smaku na pewno nie zapomnisz. Muffinki jogurtowe są wilgotne i delikatne, sprawdzą się idealnie zarówno jako słodki poczęstunek podczas spotkań ze znajomymi, jak i również w formie konkurencji dla pączków w tłusty czwartek. Zapamiętaj ten przepis, na pewno będziesz od niego powracać.

Ciasto mandarynkoweCiasto mandarynkowe. Cudownie wilgotne i naprawdę proste

Muffinki - przepis:

Potrzebne składniki:

  • 3/4 szklanki jogurtu (możesz użyć jogurtu naturalnego, ja polecam jogurt waniliowy lub truskawkowy)
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru do wypieków
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 20 g roztopionego masła
  • opcjonalnie: kawałki czekolady, borówki lub maliny (mogą być mrożone)

Muffinki jogurtowe - jak je wykonać?

  1.  Na początku swojej pracy rozgrzej piekarnik. Muffinki jogurtowe robi się bardzo szybko, więc kiedy skończysz wlewać ciasto do papilotek, możesz od razu włożyć je do piekarnika, oszczędzając czas. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni z funkcją grzania góra-dół.
  2. Przygotuj miskę i wbij do niej jajka. Następnie dodaj cukier do wypieków oraz cukier waniliowy i za pomocą miksera ubij całość na puszysty kogel-mogel. Następnie dodaj przesianą mąkę, wlej roztopione masło i jogurt  oraz proszek do pieczenia. Na tym etapie możesz dodać także odrobinę barwnika spożywczego, jeśli go używasz.
  3. Teraz wymieszaj całość szpatułką lub drewnianą łyżką. Nie mieszaj zbyt długo - tylko do momentu, aż składniki się połączą. Dodaj do masy wybrane dodatki (kawałki czekolady, mrożone owoce, bakalie) i wlewaj ciasto do formy wyłożonej papilotkami. Ciasto powinno sięgać 3/4 wysokości papilotek, ponieważ podczas pieczenia znacznie wyrośnie. Muffinki jogurtowe piecz przez ok. 20 minut. 

Chleb z płatków owsianychPrzepis na chleb z płatków owsianych. Zrobisz go błyskawicznie i bez mąki

Takie muffinki to prawdziwe niebo w gębie. Nie dość, że są naprawdę pyszne, to jeszcze zrobisz je w kilka chwil. Ja nie czekam do tłustego czwartku i zrobię muffinki jogurtowe już dziś. A ty?

Zobacz wideo
Więcej o: