Szarlotka z rosą - przepis na pyszne ciasto. Lista składników
Przepis na szarlotkę z rosą nie jest trudny w realizacji, ale może zająć trochę czasu. Zanim jednak przejdziemy do konkretów, najpierw trzeba będzie wybrać się na zakupy. Najlepiej w tym temacie zorganizować się dzień wcześniej. Poniżej znajdziesz pełną listę produktów:
Składniki na ciasto:
- żółtka - 4 sztuki,
- śmietana 18 % - 1 szklanka,
- mąka pszenna - 2 szklanki,
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki,
- cukier.
Składniki na masę jabłkową:
- jabłka antonówki - 2 kg,
- masło - pół kostki,
- cukier.
Składniki na pianę:
- białka - 4 sztuki,
- cukier - 5 łyżek stołowych,
Przepis na szarlotkę z rosą krok po kroku
Przygotowanie zajmuje około 1,5 godziny. Przepis na szarlotkę z rosą z pewnością nie jest propozycją na ostatnią chwilę. Warto wcześniej zarezerwować sobie wolny wieczór lub popołudnie. O szczegółach piszemy poniżej.
- Na początek żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę, przy jednostajnym miksowaniu należy dodać śmietanę.
- Po połączeniu masy należy dodać przesianą wcześniej mąkę oraz proszek do pieczenia.
- Teraz przygotuj blachę do pieczenia w kształcie prostokąta i wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Do przygotowanej blachy wyłóż ciasto.
- Blachę z ciastem włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Czas pieczenia to pół godziny.
- Teraz obierz jabłka i pokrój je w drobną kostkę, następnie jabłka należy dusić, aż do momentu, gdy staną się miękkie.
- Dodaj masło i poczekaj, aż się rozpuści i połączy z jabłkami.
- Na podpieczony spód ciasta wykładamy gorące jeszcze jabłka z masłem i ponownie wstawiamy ciasto do piekarnika na kwadrans.
- Zbyt kwaśną masę jabłkową można dodatkowo posłodzić.
- W tym samym momencie ubijamy pianę z białek i dodajemy cukier, tak przygotowaną masę wykładamy na podpieczone jabłka.
- Ponownie wykładamy całość do piekarnika na około 15 minut.
- Piana nie powinna stać się zbyt brązowa, należy tego przypilnować.
Warto wiedzieć, że nazwa ciasta pochodzi od kropelek rosy, które pojawiają się na etapie chłodzenia.
Szarlotka z rosą - z czym podawać?
Idealny dodatek do gorącego ciasta to gałka ulubionych lodów. Można podać waniliowe, które pasują do smaku szarlotki, miętowe dla podkręcenia smaku lub czekoladowe, które zgrają się z filiżanką aromatycznej kawy. Zabawa w ciepło zimno to bardzo dobry pomysł na deser, który lubi się z kontrastem i powinien miło zaskoczyć gości. Słodką kropką nad i będą wiórki czekoladowe lub kakao. W wersji dla dzieci szarlotkę z rosą można udekorować kolorową posypką.
Zobacz wideo Kilka przepisów na lody, które zrobisz w domu
Zobacz też: Ciasto francuskie - przepis na najlepszą szarlotkę w kilka minut