Szarlotka z rosą - przepis lekki jak chmurka

Szarlotka z rosą to ciekawa wersja tradycyjnego ciasta. Marzy Ci się szarlotka z puszystą pianką? Przepis na szarlotkę z rosą znajdziesz poniżej.

Szarlotka z rosą - przepis na pyszne ciasto. Lista składników 

Przepis na szarlotkę z rosą nie jest trudny w realizacji, ale może zająć trochę czasu. Zanim jednak przejdziemy do konkretów, najpierw trzeba będzie wybrać się na zakupy. Najlepiej w tym temacie zorganizować się dzień wcześniej. Poniżej znajdziesz pełną listę produktów: 

Składniki na ciasto: 

  • żółtka - 4 sztuki, 
  • śmietana 18 % - 1 szklanka, 
  • mąka pszenna - 2 szklanki, 
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki, 
  • cukier.

Składniki na masę jabłkową: 

  • jabłka antonówki - 2 kg, 
  • masło - pół kostki, 
  • cukier.

Składniki na pianę: 

  • białka - 4 sztuki, 
  • cukier - 5 łyżek stołowych, 

Przepis na szarlotkę z rosą krok po kroku 

Przygotowanie zajmuje około 1,5 godziny. Przepis na szarlotkę z rosą z pewnością nie jest propozycją na ostatnią chwilę. Warto wcześniej zarezerwować sobie wolny wieczór lub popołudnie. O szczegółach piszemy poniżej. 

  1. Na początek żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę, przy jednostajnym miksowaniu należy dodać śmietanę. 
  2. Po połączeniu masy należy dodać przesianą wcześniej mąkę oraz proszek do pieczenia.
  3. Teraz przygotuj blachę do pieczenia w kształcie prostokąta i wyłóż ją papierem do pieczenia. 
  4. Do przygotowanej blachy wyłóż ciasto. 
  5. Blachę z ciastem włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Czas pieczenia to pół godziny. 
  6. Teraz obierz jabłka i pokrój je w drobną kostkę, następnie jabłka należy dusić, aż do momentu, gdy staną się miękkie. 
  7. Dodaj masło i poczekaj, aż się rozpuści i połączy z jabłkami.
  8. Na podpieczony spód ciasta wykładamy gorące jeszcze jabłka z masłem i ponownie wstawiamy ciasto do piekarnika na kwadrans. 
  9. Zbyt kwaśną masę jabłkową można dodatkowo posłodzić. 
  10. W tym samym momencie ubijamy pianę z białek i dodajemy cukier, tak przygotowaną masę wykładamy na podpieczone jabłka. 
  11. Ponownie wykładamy całość do piekarnika na około 15 minut. 
  12. Piana nie powinna stać się zbyt brązowa, należy tego przypilnować. 

Warto wiedzieć, że nazwa ciasta pochodzi od kropelek rosy, które pojawiają się na etapie chłodzenia. 

Szarlotka z rosą - z czym podawać? 

Idealny dodatek do gorącego ciasta to gałka ulubionych lodów. Można podać waniliowe, które pasują do smaku szarlotki, miętowe dla podkręcenia smaku lub czekoladowe, które zgrają się z filiżanką aromatycznej kawy. Zabawa w ciepło zimno to bardzo dobry pomysł na deser, który lubi się z kontrastem i powinien miło zaskoczyć gości. Słodką kropką nad i będą wiórki czekoladowe lub kakao. W wersji dla dzieci szarlotkę z rosą można udekorować kolorową posypką. 

Zobacz wideo Kilka przepisów na lody, które zrobisz w domu

Zobacz też: Ciasto francuskie - przepis na najlepszą szarlotkę w kilka minut

Więcej o: