Szybki przepis na ciasto na faworki, jakich jeszcze nie jadłeś. Pyszne łakocie na tłusty czwartek 2022

Szukasz szybkiego i prostego przepisuj na faworki, aby przygotować je na tłusty czwartek 2022? Święto to obchodzimy już za kilka dni, dlatego warto zacząć swoje przygotowania. Przedstawiamy przepis z wyjątkowym składnikiem, którym jest cynamon!

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Faworki to drugi najpopularniejszych wyrób cukierniczy, po jaki sięgamy w tłusty czwartek. Nie powinno nikogo to dziwić, są nie tylko pyszne, ale także łatwe w przygotowaniu i tanie. Chociaż zdaje się nam, że przepisu tego nie ma jak zmienić, tu was zaskoczymy!

Zobacz wideo Gniazdka z ciasta naleśnikowego - idealne na Tłusty Czwartek i nie tylko

Którego jest tłusty czwartek 2022? Święto łasuchów wypada już niedługo

Tłusty czwartek to dzień rozpoczynający ostatki, czyli wszystkim dobrze znany ostatni tydzień karnawału. Data tej wyjątkowej tradycji jest ruchoma. Wszystko dlatego, że uzależniona jest od świąt wielkanocnych. W tym roku objadać się pączkami i faworkami będziemy mogli zatem 24 lutego.

Wyjątkowe i proste faworki: przepis zawiera tajemnicze składniki

Chcesz w dzień łasucha zajadać się faworkami? Mamy dla ciebie specjalny przepis, który może zaskoczyć twoją rodzinie, ponieważ jeden składnik różni je od tych tradycyjnych, a jest nim cynamon i jeden specjalny alkohol, który zmienia wszystko.

Składniki:

  • mąka pszenna 1/2 kg
  • żółtko jajek 4-5 szt
  • śmietana gęsta 2-3 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • spirytus 1 łyżka
  • malibu 1 łyżka
  • sól 1 szczypta
  • cukier 1 szczypta
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • cynamon 2-3 łyżki
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Szybkie faworki: udadzą się każdemu. Sposób przygotowania jest niezwykle prosty

Jak przygotować te wyjątkowe faworki? Oto sposób ich przygotowanie:

  1. Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka, śmietanę i cukier.
  2. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy szczyptę soli i alkohole. Dalej wyrabiamy.
  3. Gotowe ciasto dzielimy na części. Każdą z nich musimy bardzo cienko rozwałkować.
  4. Kroimy na paseczki, a następnie przekładamy jeden koniec przez zrobiony w środku paseczka otwór, tak by zrobić charakterystyczny węzełek.
  5. Faworki wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor.
  6. Odcedzamy i odsączamy na ręczniczkach kuchennych.
  7. Posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym i cynamonem.

Nasze wyjątkowe cynamonowe faworki są już gotowe. Smacznego!

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.