Więcej przepisów na tłusty czwartek znajdziesz na naszej stronie głównej
Tłusty czwartek nie należy od ulubionych świąt w kalendarzu osób zmagających się z cukrzycą. Słodkie pączki, faworki i inne pyszności atakują z każdej strony i trudno uciec przed pokusami. Dlatego właśnie mamy dziś dla was przepis na pączki dla diabetyków. Zapraszamy po przepis.
Składniki:
Do miseczki wkruszamy drożdże i zalewamy je ciepłym mlekiem. Zostawiamy na 15 minut do podrośnięcia. Mąkę pełnoziarnistą wsypujemy do sporej miski, dodajemy rozczyn drożdżowy, mleko, olej i sól. Wyrabiamy ciasto przez kilkanaście minut rękami lub przy użyciu robota ze specjalnym hakiem. Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, zagniatamy je krótko i wyjmujemy na stolnicę podsypaną mąką. Zagniatamy kulę, dzielimy ją na kawałki i rozciągamy lub rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5-2 cm. Z ciasta wykrawamy kółka i na każde z nich kładziemy łyżeczkę dżemu lub powideł. Zaklejamy i formujemy kulki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowane pączki zostawiamy jeszcze na 30 minut do podrośnięcia. Następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy 25 minut, aż do zrumienienia.
Gotowe pączki studzimy, a następnie oprószamy ksylitolem lub erytrytolem.