Pączki dla diabetyków. To się da zrobić!

Pączki dla diabetyków - brzmi niemożliwie? Wcale nie! Trzeba iść co prawda na parę kompromisów, ale takie pączki jak najbardziej da się zrobić w domu. Mamy prosty przepis.

Więcej przepisów na tłusty czwartek znajdziesz na naszej stronie głównej

Tłusty czwartek nie należy od ulubionych świąt w kalendarzu osób zmagających się z cukrzycą. Słodkie pączki, faworki i inne pyszności atakują z każdej strony i trudno uciec przed pokusami. Dlatego właśnie mamy dziś dla was przepis na pączki dla diabetyków. Zapraszamy po przepis.

Pączki dla diabetyków - przepis

Składniki:

  • 320 g mąki pełnoziarnistej + mąka do podsypania,
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • szczypta soli,
  • ksylitol lub erytrytol do posypania,
  • powidła śliwkowe lub dżem bez dodatku cukru

Jak zrobić pączki dla diabetyków?

Do miseczki wkruszamy drożdże i zalewamy je ciepłym mlekiem. Zostawiamy na 15 minut do podrośnięcia. Mąkę pełnoziarnistą wsypujemy do sporej miski, dodajemy rozczyn drożdżowy, mleko, olej i sól. Wyrabiamy ciasto przez kilkanaście minut rękami lub przy użyciu robota ze specjalnym hakiem. Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie, zagniatamy je krótko i wyjmujemy na stolnicę podsypaną mąką. Zagniatamy kulę, dzielimy ją na kawałki i rozciągamy lub rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5-2 cm. Z ciasta wykrawamy kółka i na każde z nich kładziemy łyżeczkę dżemu lub powideł. Zaklejamy i formujemy kulki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Zobacz wideo Pączki ziemniaczane

Tak przygotowane pączki zostawiamy jeszcze na 30 minut do podrośnięcia. Następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy 25 minut, aż do zrumienienia.

Gotowe pączki studzimy, a następnie oprószamy ksylitolem lub erytrytolem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.