Sałatka makaronowa: składniki i przygotowanie. Co do sałatki makaronowej?

Sałatka makaronowa jest daniem, które można przyrządzić na ostatnią chwilę. Ratuje więc sytuację wtedy, gdy trzeba szybko podjąć niezapowiedzianych gości. Jak ją przygotować krok po kroku? Podpowiadamy.

Sałatka makaronowa i jej zalety

Sałatka makaronowa jest rodzajem dania, które może występować w bardzo różnych wariantach. Niektóre z nich są tłuste i sycące, w przypadku innych mowa jest o potrawach w wersji fit. Oczywiście można tu też różnie dobierać składniki. Sałatka makaronowa może wreszcie występować w odmianie z tuńczykiem, szynką lub kurczakiem, ale także być przygotowana na sposób wegetariański, gdzie mięso jest zastępowane np. przez tofu. Właściwie jedynym stałym składnikiem jest tu makaron. Również on może jednak występować w różnych odmianach.  

Sałatka cezar to klasyk, który możemy spotkać w menu restauracji na całym świecieSałatka z kurczakiem - Cezar w Twojej kuchni

Sałatka makaronowa — jak przygotować to smaczne danie?

Wiem już, jak bardzo lubianym daniem jest właśnie sałatka makaronowa. Jak przygotować to popularne danie? Oczywiście warto zacząć od wyboru jednego z przepisów. Podstawowym dylematem pozostaje określenie rodzaju makaronu, który chcemy wykorzystać. Mogą to być świderki, penne lub kolanka. Bardzo ozdobnie prezentują się kokardki. Czasem zdarza się jednak, że sałatka makaronowa robiona jest z tego, co mamy pod ręką. Wówczas sprawdzi się także spaghetti

Sekretem odpowiedniego przygotowania sałatki z makaronu jest sposób gotowania makaronu. Nie może być zbyt mocno rozgotowany, bo inaczej rozpadnie się już podczas mieszania z innymi składnikami. Warto też pamiętać, że niektóre warianty sałatek będą dłużej nadawały się do spożycia od innych. Choćby te z zielonym ogórkiem szybko podejdą wodą.   

Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą

Sałatka makaronowa: składniki

Z czego może być zrobiona sałatka makaronowa? Składniki mogą być bardzo proste. W nieskomplikowanej i lubianej wersji potrzebne są:

  • makaron muszelki - 300 g
  • ogórki zielone duże - 2 szt.
  • kukurydza - 1 puszka
  • jaja na twardo - 3 sztuki
  • dowolna szynka - 200 g
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • majonez lub sos czosnkowy - kilka łyżek
  • sól, pieprz do smaku 

Sałatka makaronowa krok po kroku. Jak zrobić smaczne danie? 

Jak powinna powstawać sałatka makaronowa krok po kroku? Na szczęście jej przygotowanie jest niebywale proste. Po zgromadzeniu wszystkich składników zaczynamy od ugotowania makaronu w wersji ''al dente'' w osolonej wodzie. Po odcedzeniu należy go przelać zimną wodą tak, by zapobiec sklejaniu się. 

Przygotowanie pozostałych składników sprowadza się do ich estetycznego pokrojenia. Najczęściej poleca się skrojenie poszczególnych produktów w kostkę. Tak przygotowane ogórki, szynka i jaja powinny znaleźć się w dość obszernej misce. Naczynie musi być na tyle wysokie, by można było później wymieszać wszystkie składniki. Kukurydzę przed dodaniem trzeba odsączyć z zalewy.  Wszystkie składniki należy połączyć w misce z makaronem i dodać majonez. Wszystko doprawić pieprzem i solą i bardzo dokładnie wymieszać. Dodać posiekany drobno szczypiorek. Przed podaniem zaleca się schłodzenie sałatki makaronowej w lodówce.  

Sałatka greckaSałatka grecka - w czym tkwi jej sekret? Mamy prosty przepis

Co do sałatki makaronowej? Podpowiadamy

Co do sałatki makaronowej? To łatwe w przygotowaniu danie w zasadzie może występować samodzielnie. Doskonale nadaje się np. jako urozmaicenie menu podczas grilla

Warto przy tym pamiętać, że sałatka makaronowa może być przygotowywana na wiele sposobów. Wybierając poszczególne składniki, powinniśmy zdawać sobie sprawę z ich smaku, ale i dekoracyjności. Np. sałatka z papryką w różnych kolorach może być hitem nie tylko z uwagi na smak, ale i efektowny wygląd. 

Zobacz też: Mizeria. Przepis na dodatek do obiadu, który zrobisz w kilka chwil. Nie będzie wodnista

Więcej o: