Sałatka makaronowa jest rodzajem dania, które może występować w bardzo różnych wariantach. Niektóre z nich są tłuste i sycące, w przypadku innych mowa jest o potrawach w wersji fit. Oczywiście można tu też różnie dobierać składniki. Sałatka makaronowa może wreszcie występować w odmianie z tuńczykiem, szynką lub kurczakiem, ale także być przygotowana na sposób wegetariański, gdzie mięso jest zastępowane np. przez tofu. Właściwie jedynym stałym składnikiem jest tu makaron. Również on może jednak występować w różnych odmianach.
Wiem już, jak bardzo lubianym daniem jest właśnie sałatka makaronowa. Jak przygotować to popularne danie? Oczywiście warto zacząć od wyboru jednego z przepisów. Podstawowym dylematem pozostaje określenie rodzaju makaronu, który chcemy wykorzystać. Mogą to być świderki, penne lub kolanka. Bardzo ozdobnie prezentują się kokardki. Czasem zdarza się jednak, że sałatka makaronowa robiona jest z tego, co mamy pod ręką. Wówczas sprawdzi się także spaghetti.
Sekretem odpowiedniego przygotowania sałatki z makaronu jest sposób gotowania makaronu. Nie może być zbyt mocno rozgotowany, bo inaczej rozpadnie się już podczas mieszania z innymi składnikami. Warto też pamiętać, że niektóre warianty sałatek będą dłużej nadawały się do spożycia od innych. Choćby te z zielonym ogórkiem szybko podejdą wodą.
Z czego może być zrobiona sałatka makaronowa? Składniki mogą być bardzo proste. W nieskomplikowanej i lubianej wersji potrzebne są:
Jak powinna powstawać sałatka makaronowa krok po kroku? Na szczęście jej przygotowanie jest niebywale proste. Po zgromadzeniu wszystkich składników zaczynamy od ugotowania makaronu w wersji ''al dente'' w osolonej wodzie. Po odcedzeniu należy go przelać zimną wodą tak, by zapobiec sklejaniu się.
Przygotowanie pozostałych składników sprowadza się do ich estetycznego pokrojenia. Najczęściej poleca się skrojenie poszczególnych produktów w kostkę. Tak przygotowane ogórki, szynka i jaja powinny znaleźć się w dość obszernej misce. Naczynie musi być na tyle wysokie, by można było później wymieszać wszystkie składniki. Kukurydzę przed dodaniem trzeba odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki należy połączyć w misce z makaronem i dodać majonez. Wszystko doprawić pieprzem i solą i bardzo dokładnie wymieszać. Dodać posiekany drobno szczypiorek. Przed podaniem zaleca się schłodzenie sałatki makaronowej w lodówce.
Co do sałatki makaronowej? To łatwe w przygotowaniu danie w zasadzie może występować samodzielnie. Doskonale nadaje się np. jako urozmaicenie menu podczas grilla.
Warto przy tym pamiętać, że sałatka makaronowa może być przygotowywana na wiele sposobów. Wybierając poszczególne składniki, powinniśmy zdawać sobie sprawę z ich smaku, ale i dekoracyjności. Np. sałatka z papryką w różnych kolorach może być hitem nie tylko z uwagi na smak, ale i efektowny wygląd.
Zobacz też: Mizeria. Przepis na dodatek do obiadu, który zrobisz w kilka chwil. Nie będzie wodnista