Placki z jabłkami - przepis, który się sprawdza
Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. To smaczny pomysł na leniwe śniadanie w niedzielny poranek, jak i czwartkowy lunch do pracy. Przepis na placki z jabłkami bez trudu można zrealizować w towarzystwie dzieci i później zabrać przekąskę typu homemade na plac zabaw. O szczegółach piszemy poniżej.
Przepis na placki z jabłkami - lista składników
Przepis na placki z jabłkami nie jest trudny do zrealizowania. Poniżej znajdziesz wszystkie potrzebne produkty, wystarczy zrobić zdjęcie i można szykować się na zakupy.
- kefir - 400 ml,
- jajko - 1 sztuka,
- cynamon,
- soda - pół małej łyżeczki,
- cukier - 1 łyżka stołowa,
- szczypta soli,
- jabłka - 2 sztuki,
- mąka - 2,5 szklanki,
- olej do smażenia,
- cukier puder do dekoracji
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem
Placki z jabłkami na kefirze krok po kroku
Przepis jest banalnie prosty, placki z jabłkami na kefirze przygotujesz w kilka chwil. Do smażenia racuchów warto zaprosić całą rodzinę, wspólne gotowanie to piękna tradycja. Przedstawiamy sprawdzoną recepturę:
- Na dobry początek jabłka umyj, obierz i pokrój w plastry.
- W średniej wielkości misce wymieszaj kefir i sodę.
- Następnie dodaj cukier, sól i jajko.
- Teraz czas na dodanie pokrojonych jabłek, mąki i cynamonu.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Na patelni z dobrze rozgrzanym olejem wyłóż ciasto wielkości dużej łyżki, które można dodatkowo spłaszczyć i powtórz tę czynność kilkukrotnie, aż do zapełnienia dna patelni z lekkimi odstępami.
- Placki smażymy z obydwu stron na rumiany kolor.
- Placki serwujemy na ciepło z cukrem pudrem lub na chłodno z dodatkami, więcej na ten temat piszemy w dalszej części artykułu.
Puszyste placki z jabłkami - lista słodkich dodatków
Wiemy już jak przygotować puszyste placki z jabłkami na kefirze, czas na pyszne dodatki. Poniżej znajdziesz różne pomysły na placki na słodko.
- Placki z marmoladą w towarzystwie filiżanki ulubionej herbaty.
- Placki po prostu posypane cukrem pudrem.
- Placki w stylu amerykańskim z owocami i syropem klonowym.
- Tort z placków na kefirze przekładany kremem czekoladowym.
- Placki z dodatkiem kwaśnej śmietany.
- Placki z owocowym jogurtem i kroplą syropu.
- Plackowy przekładaniec z budyniem i polewą czekoladową.
- Placki z dodatkiem masła orzechowego i bitej śmietany.
- Placki z jabłkami na kefirze z bananami polane mleczną czekoladą.
- Placki z gałką ulubionych lodów i listkiem mięty.
Zobacz też: Racuchy z jabłkami. Szybkie i puszyste, ale zrezygnuj z jednego składnika