Churrosy - przepis na łakocie prosto z Hiszpanii. Najlepiej smakują z tym dodatkiem

Churrosy to obłędne hiszpańskie ciasteczka smażone w głębokim tłuszczu. Cudownie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku idealnie sprawdzą się jako alternatywa dla pączków czy faworków na tłusty czwartek. Przygotuj do nich czekoladowy krem, a zakochasz się w tym smaku.

Więcej przepisów na słodkości na tłusty czwartek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Churros to tradycyjne ciastka pochodzące z Hiszpanii, a także niektórych rejonów Meksyku. Są pyszne, delikatne i z łatwością przygotujesz je samodzielnie w domu. Jeśli masz rękaw cukierniczy, to w zasadzie już o nic nie musisz się martwić, podpowiemy ci dokładnie jak zrobić pyszne, domowe churrosy, idealne na tłusty czwartek.

Churrosy - przepis:

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej (typ 450)
  • 1 szklanka wody
  • 100 g masła
  • 2 solidne łyżki cukru
  • 3 średnie jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Krem czekoladowy:

  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 100 g czekolady (mlecznej lub deserowej)

Churrosy - sposób wykonania:

  1. Do garnka wlej szklankę wody, dodaj masło, oba cukry oraz szczyptę soli. Całość zagotuj.
  2. Następnie dodaj przesianą mąkę i za pomocą drewnianej łyżki lub tłuczka, mieszaj składniki, by utarły się na gładką, jednolitą masę. Następnie odstaw do ostygnięcia.
  3. Kiedy masa ostygnie, wbij jedno jajko i dokładnie wymieszaj, by składniki się połączyły. Tak samo zrób z pozostałymi jajkami.
  4. W garnku rozgrzej olej do smażenia churrosów. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj ciasteczka na rozgrzany olej. Smaż partiami na złoty kolor, następnie przełóż na ręcznik papierowy, by odciekły z tłuszczu. Posyp je cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
  5. Przygotuj czekoladowy krem. W rondelku zagotuj śmietankę i dodaj do niej poruszona czekoladę. Mieszaj, aż składniki się połączą w jednolitą masę.

Gotowe churrosy najlepiej smakują właśnie zanurzone w delikatnym, czekoladowym sosie. Przygotuj pyszne domowe churros już dziś, nie ma co czekać na tłusty czwartek. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: