Więcej przepisów na słodkości na tłusty czwartek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Churros to tradycyjne ciastka pochodzące z Hiszpanii, a także niektórych rejonów Meksyku. Są pyszne, delikatne i z łatwością przygotujesz je samodzielnie w domu. Jeśli masz rękaw cukierniczy, to w zasadzie już o nic nie musisz się martwić, podpowiemy ci dokładnie jak zrobić pyszne, domowe churrosy, idealne na tłusty czwartek.
Churrosy - przepis:
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej (typ 450)
- 1 szklanka wody
- 100 g masła
- 2 solidne łyżki cukru
- 3 średnie jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
Krem czekoladowy:
- 200 ml śmietanki kremówki
- 100 g czekolady (mlecznej lub deserowej)
Churrosy - sposób wykonania:
- Do garnka wlej szklankę wody, dodaj masło, oba cukry oraz szczyptę soli. Całość zagotuj.
- Następnie dodaj przesianą mąkę i za pomocą drewnianej łyżki lub tłuczka, mieszaj składniki, by utarły się na gładką, jednolitą masę. Następnie odstaw do ostygnięcia.
- Kiedy masa ostygnie, wbij jedno jajko i dokładnie wymieszaj, by składniki się połączyły. Tak samo zrób z pozostałymi jajkami.
- W garnku rozgrzej olej do smażenia churrosów. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj ciasteczka na rozgrzany olej. Smaż partiami na złoty kolor, następnie przełóż na ręcznik papierowy, by odciekły z tłuszczu. Posyp je cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
- Przygotuj czekoladowy krem. W rondelku zagotuj śmietankę i dodaj do niej poruszona czekoladę. Mieszaj, aż składniki się połączą w jednolitą masę.
Gotowe churrosy najlepiej smakują właśnie zanurzone w delikatnym, czekoladowym sosie. Przygotuj pyszne domowe churros już dziś, nie ma co czekać na tłusty czwartek. Smacznego!