Te fit pączki z piekarnika smakują lepiej niż tradycyjne. To hit na tłusty czwartek 2022

Wiele osób ze względu na zbliżający się tłusty czwartek 2022 zastanawia się, jak zrobić dobre pączki. Propozycje nawet z najlepszych cukierni nie zastąpią bowiem smakiem domowego wypieku. Zdradzamy Wam zatem prosty przepis na pączki z piekarnika. Ta zdecydowanie mniej kaloryczna wersja nie odbiega bowiem smakiem od tradycyjnie przyrządzanych pączków na oleju.

Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo https://www.gazeta.pl/0,0.html#e=LinkPrLead

Ciasto na pączki wbrew pozorom wcale nie jest trudne do przygotowania. Dla osób, które nie lubią stać nad patelnią z olejem i przewracać kolejnych partii pączków, mamy doskonałą alternatywę, czyli pączki z piekarnika. Są one też zdecydowanie zdrowsze niż te tradycyjnie wypiekane na oleju. 

Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki — lista składników 

Z tych proporcji otrzymacie około 30 pączków: 

  • 1 kg mąki pszennej, 
  • 1,25 kg tłustego twarogu
  • 5 jajek, 
  • 12 łyżek cukru, 
  • 5 łyżeczek proszku do pieczenia, 
  • kilka kropel aromatu waniliowego. 

Te pączki serowe z piekarnika sprawdzą się także doskonale jako pączki dla cukrzyka

Osoby, które chciałyby wykonać te pączki w jeszcze zdrowszej wersji, powinny zachowując te same proporcje, zmienić mąkę pszenną na orkiszową, cukier na ksylitol, a twaróg tłusty na półtłusty. 

Szybki przepis na puszyste pączki. Wykonanie krok po kroku 

Twaróg umieszczamy w misce i rozcieramy widelcem. Dodajemy do niego jajka oraz słodzidło i delikatnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dodajemy aromat. Całość wyrabiamy na jednolite ciasto. Masa wyjdzie klejąca, ale taka właśnie powinna być. Większa ilość mąki sprawi, że pączki będą twarde. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy uformowane z ciasta pączki. Pomiędzy pączkami powinniśmy zachować odstępy i każdy z nich delikatnie spłaszczyć. Pączki wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut. 

Możesz też zrobić te pączki z budyniem. Podpowiadamy, jak nadziewać pączki prawidłowo 

Dla miłośników nadziewanych wypieków polecamy pączki z powyższego przepisu wzbogacić o krem budyniowy. Gotowy budyń gotujemy według wskazówek wskazanych na opakowaniu i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie, aby masa nie była za luźna i nie wypływała nam z pączków, dodajemy do budyniu 100 g miękkiego masła i całość ucieramy na puch. 

Takim nadzieniem pączki możemy wypełnić przed włożeniem do piekarnika. Wtedy należy przed położeniem na blaszkę ułożyć na środku ciasta krem budyniowy, a następnie dokładnie skleić i uformować pączki. Możemy również nadziać je po ich całkowitym wystudzeniu, używając w tym celu szprycy cukierniczej lub większej strzykawki. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA