Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Ciasto na pączki wbrew pozorom wcale nie jest trudne do przygotowania. Dla osób, które nie lubią stać nad patelnią z olejem i przewracać kolejnych partii pączków, mamy doskonałą alternatywę, czyli pączki z piekarnika. Są one też zdecydowanie zdrowsze niż te tradycyjnie wypiekane na oleju.
Z tych proporcji otrzymacie około 30 pączków:
Osoby, które chciałyby wykonać te pączki w jeszcze zdrowszej wersji, powinny zachowując te same proporcje, zmienić mąkę pszenną na orkiszową, cukier na ksylitol, a twaróg tłusty na półtłusty.
Twaróg umieszczamy w misce i rozcieramy widelcem. Dodajemy do niego jajka oraz słodzidło i delikatnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dodajemy aromat. Całość wyrabiamy na jednolite ciasto. Masa wyjdzie klejąca, ale taka właśnie powinna być. Większa ilość mąki sprawi, że pączki będą twarde. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy uformowane z ciasta pączki. Pomiędzy pączkami powinniśmy zachować odstępy i każdy z nich delikatnie spłaszczyć. Pączki wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut.
Dla miłośników nadziewanych wypieków polecamy pączki z powyższego przepisu wzbogacić o krem budyniowy. Gotowy budyń gotujemy według wskazówek wskazanych na opakowaniu i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie, aby masa nie była za luźna i nie wypływała nam z pączków, dodajemy do budyniu 100 g miękkiego masła i całość ucieramy na puch.
Takim nadzieniem pączki możemy wypełnić przed włożeniem do piekarnika. Wtedy należy przed położeniem na blaszkę ułożyć na środku ciasta krem budyniowy, a następnie dokładnie skleić i uformować pączki. Możemy również nadziać je po ich całkowitym wystudzeniu, używając w tym celu szprycy cukierniczej lub większej strzykawki.