Czym i jak nadziewać pączki? Kiedy to robić? Przed czy po smażeniu? Rozwiewamy wszystkie wątpliwości

W tłusty czwartek zdecydowanie po raz kolejny podstawą naszego jadłospisu będą pączki. Oczywiście najlepsze są te przygotowywane w domu. Dziś opisujemy jak wykonać pączki z serka homogenizowanego z nadzieniem. Dodatkowo napiszemy o tym czym i jak nadziewać pączki.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Wbrew pozorom nadziewanie pączków nie jest takie trudne, jak się wydaje. Podamy dziś sposoby na to, jak je skutecznie nadziewać pączki różnymi nadzieniami i kiedy należy to robić. Pączki można nadziewać zarówno przed smażeniem, jak i po smażeniu.

Zobacz wideo Piwne pączki - comfort food w nieco innej odsłonie

Czym nadziać pączki, czyli odpowiednie nadzienie do pączków. Pomocna może okazać się strzykawka do pączków

Jeżeli chcemy nadziać nasze pączki przed smażeniem, możemy zastosować dwie techniki:

  • Kawałek ciasta rozpłaszcz na dłoni, na środek połóż łyżeczkę nadzienia, następnie złącz ciasto nad nadzieniem i uformuj kulkę.
  • Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowuj o połowę cieniej, niż nakazuje przepis. Co pewien odstęp połóż na cieście łyżeczkę nadzienia. Z reszty cienkiego ciasta wytnij krążki, przykryj nimi nadzienie. Następnie wytnij i sklej delikatnie boki.

Zarówno przy pierwszym jak i drugim sposobie ciasto musi być dokładnie zlepione, żeby nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia.

Do wypełniania pączków ulubionym nadzieniem wykorzystać możecie różnego rodzaju akcesoria. Jednym z nich jest strzykawka do pączków. Ten przedmiot przyda nam się do nadziewania pączków po smażeniu. Wystarczy, że wstrzykniecie nadzienie w środek pączka, wkuwając się z boku lub od góry.

Czym nadziewać pączki? Wszystko zależy od czasu nadziewania

Jeżeli nadzienie wprowadzasz do pączka przed smażeniem najlepiej użyć konfitur, dżemów lub marmolad. Już po smażeniu nadziać możemy je dosłownie wszystkim, co lubimy.

Pączki z serka homogenizowanego z nadzieniem: przepis

Składniki:

  • 300 g serka homogenizowanego
  • 4 jaja
  • 2 szklanki mąki
  • 50 ml nalewki, likieru lub wódki
  • 2-3 łyżki cukru z naturalną wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki cukru z naturalną wanilią
  • słoiczek konfitury do nadzienia
  • ok. 1 l oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Jajka utrzyj z cukrem i serkiem. Może być naturalny lub waniliowy.
  2. Do gładkiej masy dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i alkohol, dokładnie wymieszaj.
  3. W głębokim rondlu rozgrzej olej. Optymalna temperatura smażenia pączków to 180 stopni C
  4. Usmaż jeden pączek na próbę. Gdy temperatura będzie zbyt wysoka, pączki szybko się zrumienią, ale mogą być surowe w środku, przy zbyt niskiej ciasto nasiąknie olejem.
  5. Ciasto nakładaj na olej przy pomocy dwóch łyżek, smażyć z obydwu stron.
  6. Usmażone pączki wyłóż na papierowe ręczniki.
  7. Jeszcze ciepłe zacznij szprycować konfiturą lub kremem.
  8. Na koniec posyp cukrem pudrem.
Więcej o:
Copyright © Agora SA