Więcej przepisów na tłusty czwartek - również bez glutenu - znajdziesz na naszej stronie głównej
Tłusty czwartek to prawdziwe święto glutenowej rozpusty. I horror dla osób cierpiących na celiakię lub alergię na gluten? Wcale nie musi tak być. Faworki, znane także jako chruściki, można zrobić również w wersji bezglutenowej. Mamy prosty przepis.
Składniki:
Mieszankę mąk bezglutenowych wysypujemy do miski. Łączymy z cukrem i solą, dodajemy żółtka, olej i kwaśną śmietanę. Wszystko mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto. Odstawiamy je na 20 minut, by odpoczęło. Czysty blat lub stolnicę podsypujemy mąką bezglutenową i wyjmujemy ciasto. Rozwałkowujemy je na cienki placek i kroimy w paski o długości ok. 10 cm i szerokości ok. 2 cm. Na środku każdego paska robimy nacięcie, przekładamy przez nie górną i dolną część faworka.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Faworki smażymy na złoto, a po usmażeniu układamy na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia. Na koniec obsypujemy je cukrem pudrem.