Faworki bezglutenowe. Nie musisz odmawiać sobie ich w tłusty czwartek

Jesteś na diecie bezglutenowej i tęsknie spoglądasz na faworki? Wcale nie musisz z nich rezygnować! Podpowiadamy, jak zrobić faworki w wersji bezglutenowej. Tłusty czwartek uratowany.

Więcej przepisów na tłusty czwartek - również bez glutenu - znajdziesz na naszej stronie głównej

Tłusty czwartek to prawdziwe święto glutenowej rozpusty. I horror dla osób cierpiących na celiakię lub alergię na gluten? Wcale nie musi tak być. Faworki, znane także jako chruściki, można zrobić również w wersji bezglutenowej. Mamy prosty przepis.

Faworki bezglutenowe - przepis

Składniki:

  • 250 g mieszanki bezglutenowej (np. mąki ryżowej, kukurydzianej, gryczanej i skrobi ziemniaczanej) + odrobina do podsypania
  • 150 ml kwaśnej śmietany,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do posypania,
  • olej roślinny do smażenia

Jak zrobić faworki bezglutenowe?

Mieszankę mąk bezglutenowych wysypujemy do miski. Łączymy z cukrem i solą, dodajemy żółtka, olej i kwaśną śmietanę. Wszystko mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto. Odstawiamy je na 20 minut, by odpoczęło. Czysty blat lub stolnicę podsypujemy mąką bezglutenową i wyjmujemy ciasto. Rozwałkowujemy je na cienki placek i kroimy w paski o długości ok. 10 cm i szerokości ok. 2 cm. Na środku każdego paska robimy nacięcie, przekładamy przez nie górną i dolną część faworka.

Zobacz wideo Faworki, chrust i róże, czyli karnawałowe słodkości

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Faworki smażymy na złoto, a po usmażeniu układamy na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia. Na koniec obsypujemy je cukrem pudrem.

Więcej o: