• Link został skopiowany

Pasta z bakłażana - przepis. Jak ją przyrządzić i z czym zaserwować?

Pasta z bakłażana znana jest pod różnymi nazwami, gdyż pojawia się w wielu kuchniach, zwłaszcza arabskiej, gdzie znana jest pod nazwą baba ghanoush. Niemniej jednak bez względu na sposób przygotownaia, pasta ta doskonale nadaje się do podania z pieczywem lub bezpośrednio, w upieczonej skórce bakłażana.
Pasta z bakłażana - przepis. Jak ją przyrządzić i z czym zaserwować?
fot. pixabay.com/zdjęcie ilustracyjne

Pasta z bakłażana to jeden z przysmaków kuchni arabskiej, który znany jest jako baba ghanoush. Jak zrobić podobnie aromatyczną i smaczną pastę do kanapek?

Zobacz wideo Pieczony bakłażan caprese [HAPS VEGE]

Pasta z bakłażana. Jak przygotować pastę bez posmaku goryczki?

Pasta z bakłażana to tylko jeden z wielu sposobów na podanie tego doskonałego owocu. Tak, bakłażan, choć umieszczany jest zazwyczaj na półkach wśród warzyw, to sam pozostaje owocem i to takim o wyjątkowych właściwościach. Dzięki dużej zawartości wody jest niskokaloryczny, co sprawia, że sięgają po niego osoby walczące o redukcję masy ciała.

Bakłażan staje się coraz popularniejszy w Polsce - bez trudu można go dostać w sklepach czy na targowiskach. Niemniej jednak wiele osób nie wie, jak go prawidłowo przyrządzić, aby nie dało się odczuć charakterystycznej dla niego goryczki. Jak przygotować pastę z bakłażana? Aby uniknąć nieprzyjemnego posmaku warto pokroić go i delikatnie osolić. Po około pół godzinie powinna pojawić się na nim woda - wówczas owoc myjemy i osuszamy. 

Pasta z bakłażana. Potrzebne składniki

Składniki potrzebne na pastę z bakłażana nie są unikatowe. Większość z nas znajdzie je w swojej kuchni bez problemu. Dlaczego warto przyrządzać pastę z bakłażana? Bakłażan ma specyficzny smak, który odmienia całą potrawę. W ten sposób możemy urozmaicić swój codzienny jadłospis. Ponadto bakłażan dobrze sprawdzi się jako składnik wielu potraw - od zapiekanek, przez sałatki aż po pasty na kanapki. Do przygotowania tej ostatniej potrzebne będą: 

  • duży bakłażan,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki tahiny,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • odrobina oliwy z oliwek,
  • pieprz, sól.

Pasta z bakłażana - przepis. Przygotowanie krok po kroku

Pasta z bakłażana pojawia się wśród dań należących do różnych kuchni. Nieco inaczej przyrządza się ją w Libanie, a inaczej w Egipcie. Nie zmienia to faktu, że podstawę stanowią dobrej jakości bakłażany. Przed przystąpieniem do przygotowywania pasty, należy je pokroić na mniejsze kawałki, skropić oliwą i w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) piec przez około 20 minut, pamiętając, aby były ułożone skórką w dół. Po ostygnięciu bakłażanów oddzielamy łyżką miąższ od skórek. Do miąższu dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę. 

Do czego używać pesto z bakłażana?

Bakłażan jest owocem o wielu zastosowaniach. Odpowiednio przyrządzony jest wyśmienity zarówno podany jako danie główne, jak i jako przystawka. Jednym ze sposobów przygotowania bakłażana jest wykorzystanie go do pesto. Do czego używać pesto z bakłażana?

Pesto jest sosem, który doskonale nada się do podania z makaronem tak, jak jest to praktykowane w ojczyźnie tego dania, czyli we Włoszech. Bakłażan doda potrawie wyjątkowego smaku, a przy tym sprawi, że będzie ona lekkostrawna i niskokaloryczna - co ważne w przypadku osób znajdujących się na diecie. 

Więcej o: