Pałeczki z kurczaka. Jak je przygotować i z czym podawać?

Pałeczki z kurczaka to danie mięsne, które jest powszechnie lubiane. Można je podawać na różne sposoby, w rozmaitych okolicznościach i wcale nie jest trudne do przygotowania. Co warto o nim wiedzieć?

Za co lubimy pałeczki z kurczaka?

Pałeczki z kurczaka są smacznym i powszechnie lubianym daniem mięsnym. Lubi się je między innymi dlatego, że jest proste w przygotowaniu. Wykorzystywany tutaj kurczak posiada wysoką wartość odżywczą i jest lekkostrawne. Dodatkowo mięso z tego zwierzęcia jest niskokaloryczne i może być jedzone przez osoby, które pragną zrzucić zbędne kilogramy. Jest tu również niewiele niekorzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych. Jedząc kurczaka, dostarczamy organizmowi niacynę, ryboflawinę i pirodoksyny. Wśród składników mineralnych cenne są cynk, żelazo i potas.  Dodatkowo kurczak to cenne i lekkostrawne białko. 

Pałeczki z kurczaka: jak przygotować danie?

Jak zrobić pałeczki z kurczaka? Jak przygotować to danie, by smakowało gościom i domownikom? Przede wszystkim warto postawić na dobrej jakości mięso. W pierwszej kolejności zaś należy odrzucić to, które pochodzi od zwierząt karmionych paszami z dodatkiem GMO i żyjących w klatkach. Taki wybór nie jest ani humanitarny, ani zdrowy. 

Warto przy tym dodać, że pałeczki z kurczaka mogą być nie tylko pieczone w klasyczny sposób, ale także w ziołach, na ryżu lub w jabłkach. Okazuje się więc, że to proste danie można przygotować w wielu ciekawych odmianach. Zawsze bardzo cenne jest wcześniejsze włożenie mięsa drobiowego do marynaty, która nada mu odpowiednią kruchość i smak.    

Zobacz wideo Pilaw z kurczakiem

Pałeczki z kurczaka - składniki

Z czego przygotować pałeczki z kurczaka? Składniki to oczywiście przede wszystkim samo mięso drobiowe, ale nie tylko o nie tutaj chodzi. Niekiedy przygotowanie pałek może być bardzo proste. Do przygotowania dania można więc wykorzystać:

  • pałki z kurczaka - 1,5 kg
  • mąka kukurydziana lub ziemniaczana - 5 łyżek
  • roztopione masło - 3 łyżki
  • ketchup pikantny - 6 łyżek
  • miód - 5 łyżek
  • papryka słodka - 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku

Pałeczki z kurczaka krok po kroku

Jak przygotować pałeczki z kurczaka krok po kroku? Należy zacząć od umycia mięsa i dokładnego oczyszczenia. Następnie przekłada się je do dość dużej miski. Tam można obficie doprawić je solą i pieprzem.  

W tym czasie trzeba nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Blachę należy wyłożyć folią do pieczenia. Dopiero na folii układa się zaś pałeczki z kurczaka doprawione solą i pieprzem. Przed położeniem na kratce trzeba dodatkowo obtoczyć je w mące kukurydzianej lub ziemniaczanej. Taki sposób pieczenia kurczaka sprawi, że będzie on przygotowany równomiernie. Powinien być pieczony przez ok. 60 min. 

Przed końcem pieczenia należy przygotować sos. Posłużą do tego roztopione masło, miód, ketchup pikantny i słodka papryka. Trzeba je ze sobą dokładnie wymieszać. Tuż po wyjęciu mięsa z piekarnika należy je posmarować przygotowanym sosem.   

Jak podać pałeczki z kurczaka?

Jak podać pałeczki z kurczaka tak, by najlepiej wykorzystać to danie? Pałeczki mogą służyć jako ciepła przekąska. Najczęściej podaje się je jednak jako mięsny element drugiego dania. Doskonale komponują się np. z pieczonymi ziemniakami i sałatką coleslaw

Zobacz też: Szukasz pomysł na obiad z kurczaka? Postaw na szybki tani obiad! Oto pierś z kurczaka w ziołach

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.