Passata pomidorowa. Z czego przygotować i do czego wykorzystać?

Passata pomidorowa to nieco mniej popularna krewniaczka przecieru pomidorowego. Pozostaje jednak nieco bardziej płynna od niego. Posiada przy tym wiele cennych zastosować. Jak zrobić passatę w domu?

Passata pomidorowa. Co warto o niej wiedzieć?

Passata pomidorowa nie powinna być mylona z przecierem lub szczególnie koncentratem pomidorowym. Jej charakterystyczną cechą jest to, że posiada większą płynność. Wynika ona z faktu, że pomidory przy robieniu passaty są siekane i przecierane. Z reguły jest przygotowywana z pomidorów i bardzo niewielkiej ilości soli, ale bywa wzbogacana o oliwę, czosnek, bazylię i inne zioła. Passata jest przy tym dość długo gotowana. Nie wymaga więc przy jej kulinarnym wykorzystaniu długiej obróbki termicznej.      

Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o passacie pomidorowej? Oczywiście wiadomo, że wywodzi się ona z kuchni włoskiej, gdzie jest składnikiem wielu sosów. Jej spożywanie jest przy tym korzystne dla zdrowia dlatego, że zawiera w sobie witaminy, minerały i przeciwutleniacz likopen. Zawartość tego ostatniego w passacie jest nawet wyższa, niż w przypadku pomidorów surowych. Dodatkowo z uwagi na wysoką zawartość właśnie tych warzyw spożywanie passaty korzystnie wpływa na:

Passata pomidorowa: jak przygotować?

Jak powstaje passata pomidorowa? Jak przygotowywać ten specjał, żeby chronić możliwie dużo cennych składników? Przede wszystkim należy pamiętać, że produkt ten powstaje na bazie bardzo ograniczonej ilości składników. Koniecznie trzeba więc zadbać o to, żeby te nieliczne składniki były bardzo dobrej jakości. Doradza się robienie passaty późnym latem, bo wówczas  bardzo łatwo dostępne są dojrzałe pomidory. Jeśli jednak postaramy się o odpowiedni surowiec, to będziemy mogli zrobić ten produkt o dowolnej porze roku.

Zobacz wideo Pomidorowe curry z ciecierzycą [PRZEPIS]

Passata pomidorowa - składniki

Z czego powinna być zrobiona passata pomidorowa? Składniki w przypadku najprostszego przepisu są jedynie dwa: pomidory i sól. Potrzebne będą:

  • 6 kg pomidorów
  • 2 łyżki soli
  • opcjonalnie: chili, czosnek, oregano, bazylia

Passata pomidorowa - krok po kroku

Jak powinna być przygotowywana passata pomidorowa krok po kroku? Proces jej wytwarzania nie jest skomplikowany, ale trzeba przeznaczyć na to nieco czasu. Należy zacząć od dokładnego umycia pomidorów i sparzenia ich wrzątkiem. To powinno pomóc w usunięciu z nich skórki. Pomidory należy pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki i znowu pokroić w kostkę. 

Następnie należy je gotować w dużym garnku przez 5 minut na dużym ogniu. Kluczowe jest ciągłe mieszanie. 3/4 pomidorów przecieramy lub miksujemy, po czym dodajemy do pozostałej 1/4. Po wymieszaniu i doprawieniu solą należy je gotować na wolnym ogniu. Długość gotowania uzależniona jest  od tego, jak bardzo gęstą passatę chcemy mieć. Po otrzymaniu wymaganej konsystencji trzeba passatę przelać do czystych i suchych słoików, później odstawić do góry dnem. Po pasteryzacji takie przetwory mogą być przechowywane nawet przez rok. Opcjonalnie można ją wzbogacić o kolejne składniki. 

Do czego użyć passaty pomidorowej? Sprawdźmy 

Do czego użyć passaty pomidorowej? Przede wszystkim passata jest wykorzystywana jako baza dla rozmaitych sosów podawanych później z makaronem. Jest też nieocenionym składnikiem przy przyrządzaniu gulaszu, pizzy, leczo, dań z mięsem i rybami. Zastosowanie passaty może być bardzo szerokie. 

Zobacz też:

Więcej o:
Copyright © Agora SA