Sernik na spodzie brownie. Przepis z kajmakiem lub czekoladą

Sernik na spodzie brownie - przepis na połączenie dwóch uwielbianych przez smakoszy ciast. Pyszna masa serowa o delikatnym smaku idealnie łączy się z intenysnym, czekoladowym brownie. Czy sernik brownie jest trudny? Sprawdzamy.

Lubisz sernik, ale serce bije szybciej na widok intensywnie czekoladowego brownie? Nie wiesz na które z ciast się zdecydować? Jeśli masz ochotę na słodkie i zaskakujące połączenie smaków upiecz sernik na spodzie z brownie. Poniżej znajdziesz prosty przepis na ciasto, które z pewnością zachwyci rodzinę i znajomych. 

Zobacz wideo Czekoladowy sernik rocher na Dzień Kobiet

Sernik na spodzie brownie - przepis

Sernik brownie to przepyszne połączenie dwóch klasycznych ciast. Osobno skradły serca wielbicieli słodyczy, ale w duecie uzupełniają się tak, jakby były stworzone dla siebie. Sernik na spodzie brownie - przepis doskonały, który łączy aksamitną masę serową z kontrastującym czekoladowym smakiem!

Składniki na masę serową: 

  • twaróg z wiaderka - 1 kg
  • cztery jajka + dwa żółtka
  • dwie saszetki budyniu waniliowego lub śmietankowego 
  • jedna szklanka cukru
  • jedna kostka masła

Składniki na spód brownie:

  • mąka pszenna - 120 g
  • cukier - 250 g
  • masło - 120 g
  • czekolada (gorzka/deserowa) -100 g 
  • dwa jajka
  • łyżeczka ekstraktu wanilinowego

Sernik na spodzie brownie - sposób wykonania

Czy sernik na spodzie brownie jest trudny w wykonaniu? Jest to ciasto łatwe, jednak wymagające przygotowania dwóch mas - jasnej oraz ciemnej. 

Sposób wykonania spodu brownie:

W rondelku rozpuść masło z czekoladą, a następnie odłóż do przestudzenia. Następnie ubij jajka z cukrem na puszystą pianę (użyj w tym celu miksera). Później powoli możesz przelać roztopione masło i czekoladę do ubitych jajek i miksować, dopóki składniki się nie połączą. Jako ostatnią dodaj mąkę, po czym ponownie zmieszaj składniki. Kiedy już masa będzie gotowa przełóż ją do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180°C przez około 25 minut.

Sposób wykonania masy serowej:

Masło utrzyj z cukrem, a następnie wbijaj po jednym żółtku, a później po jednym jajku i ucieraj całą masę przez około pięć minut. Na koniec dodawaj stopniowo twaróg, a kiedy już cały zostanie utarty z pozostałą masą, wsyp budynie i jeszcze raz połącz wszystkie składniki. Na końcu przelej masę do tortownicy, w której znajduje się brownie i wstaw ciasto do piekarnika na 170°C na godzinę.

Sernik brownie - jak udekorować ciasto przed podaniem?

Sernik brownie prezentuje się bardzo dobrze po upieczeniu i ostudzeniu. Możemy podawać go bez żadnych dodatków i z pewnością będzie smakował nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Jeśli jednak mamy ochotę i czas na dodatkową dekorację, to polecamy kilka połączeń smakowych, które sprawdzą się doskonale. Po upieczeniu możesz rozsmarować na serniku roztopioną wcześniej czekoladę. Może to być równomiernie rozłożona na cieście warstwa lub finezyjnie rozlane łyżką czekoladowe smugi. Dodatkowo na czekoladzie można ułożyć owoce np. maliny, wiśnie lub jeżyny. Innym pomysłem na dekorację może być masa kajmakowa, którą możemy ozdobić wierzch ciasta. Masę kajmakową możemy posypać rozdrobnionymi, prażonymi orzechami włoskimi, ziemnymi lub nerkowca. Polecamy testowanie różnych połączeń. 

Zobacz też: Jak zrobić puszysty sernik z morelami? Prosty przepis na pyszny sernik z owocami

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.