Przepis na pyszne pączki, które smakują jak u babci. Są puszyste i aksamitne

Pączek jest zawsze dobrym pomysłem na słodkie co nieco, ale tłusty czwartek to dzień, kiedy zjedzenie pysznego pączusia jest niemal świętością. Dziś mamy dla ciebie przepis na pączki wprost z babcinego zeszytu, które wychodzą delikatne i puszyste. Tak dobrych na pewno jeszcze nie jadłeś.

Więcej przepisów na pyszne pączki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Wszyscy kochamy pączki i niemal obywatelskim obowiązkiem jest zjedzenie chociaż jednego pączka w tłusty czwartek. Jeśli jesteś fanem domowych przepisów babci, albo po prostu masz daleko do cukierni, koniecznie sprawdź nasz przepis na pyszne pączki. 

Przepis na pyszne pączki - smakują jak te babcine

Składniki:

  • 1 kg maki pszennej typ 500 lub 450
  • 500 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 8 porządnych łyżek cukru
  • 1 całe jajko i 6 żółtek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100 g masła (rozpuszczonego)
  • kieliszek wódki albo rumu

Pyszne pączki - jak je zrobić?

  1. Wykonanie pysznych pączków zacznij oczywiście od wykonania rozczynu. Przygotuj dużą miskę i wlej do niej ciepłe mleko. Dodaj rozkruszone drożdże i cukier i dokładnie wymieszaj. Miskę z rozczynem przykryj ściereczką i odstaw na 20-25 minut w ciepłe miejsce, by rozczyn zaczął pracować.
  2. Kiedy drożdże już zaczęły pracować, dodaj do miski przesianą mąkę, sól i cukier waniliowy. Wbij jajko, dodaj żółtka i upij nieco ciasto kieliszkiem wódki (40 ml), by pączki podczas smażenia nie nasiąkały tłuszczem.
  3. Zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy składniki już się połączą, stopniowo wlewaj rozpuszczone masło, cały czas wyrabiając ciasto (dłońmi lub mikserem z hakiem). Kiedy ciasto już odchodzi od rąk, obsyp wierch delikatnie mąką. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tym razem na 1,5 godziny. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Ważne, by podczas wyrastania ciasta nie ruszać miską.
  4. Przygotuj stolnicę i oprósz ją mąką. Przełóż na nią wyrośnięte ciasto i delikatnie rozwałkuj. Następnie odrywaj kawałki ciasta na pączki, uformuj z nich kulę i lekko spłaszcz (kawałki powinny ważyć ok. 50-60 g). Na środek każdego kawałka połóż porcję ulubionego nadzienia i dokładnie zalep pączka. Przygotowane pączki ponownie przykryj ściereczką do wyrośnięcia na 15-20 minut.
  5. Kiedy pączki rosną, w szerokim garnku rozgrzej olej. Powinien osiągnąć temperaturę 175-180 stopni. Pączki smaż na apetyczny, jasnobrązowy kolor z obu stron. Podczas smażenia powinna utworzyć się jasna obwódka. Gotowe pączki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przed podaniem polej je lukrem lub obsyp obficie cukrem pudrem.

Takie pączki to prawdziwe niebo w gębie. Jeśli masz dziś trochę czasu, naprawdę warto je zrobić. Takich nie dostaniesz w żadnej cukierni.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.