Po krojeniu papryki zostały ci nasiona? Koniecznie je zachowaj

Większość osób, krojąc paprykę, wyrzuca nasiona do kosza. Trudno się dziwić, bo te dodane do potrawy mogą zepsuć jej smak, a w dużej liczbie spowodować nawet problemy trawienne. Nasion jednak można użyć w zupełnie nowym, ekologicznym celu. Jak je pomysłowo wykorzystać? Wyjaśniamy.

Coraz częściej zwracamy uwagę na tzw. rozwiązania zero waste, które zapobiegają marnowaniu produktów. Ich ponowne wykorzystanie pozwala nie tylko zaoszczędzić przez nas nieco gotówki, lecz także pomóc środowisku, które i tak tonie pod ogromnymi masami odpadów każdego dnia. Pomysły na wtórne wykorzystanie rzeczy czy użycie ich w pełni, przy jak najmniejszym marnotrawieniu ich najmniejszych części, możemy zastosować także w kuchni. 

Zobacz wideo Lubisz ajwar? Z łatwością przyrządzisz go w domu

Papryka i jej zalety 

Papryka to warzywo, które świetnie komponuje się w formie surowej (np. w sałatce) czy w formie gotowej (np. w gulaszu czy szakszuce). Wyrazista w smaku, potrafi wyciągnąć i podkreślić smak wielu potraw. Ponadto jest bogata w witaminy A oraz E, dzięki czemu pomaga nie tylko w poprawie naszego trawienia, ale i wzmacnia odporność. Dodatkowo, dzięki stosunkowo sporej ilości witaminy C (większej niż np. cytryna), pozytywnie wpływa na pracę naczyń krwionośnych. Papryka jest także źródłem kwasu foliowego oraz polifenoli, czyli związków chemicznych o działaniu antyoksydacyjnym. To powszechne i niepozorne dość warzywo z pewnością warto wprowadzić do swojej diety. 

Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Włoskie antipastiPrzystawki włoskie. Pomysły na szybkie przekąski ze słonecznej Italii

Pestki papryki w potrawie?

Większość z nas poddając obróbce paprykę wyciąga jej środek i wyrzuca nasiona do kosza. Rzeczywiście, w potrawie najprawdopodobniej się nie sprawdzą. Pestki papryki, choć nie są trujące, mają przede wszystkim intensywny, gorzki smak. Nie warto ryzykować zatem zepsucia dania i wrzucać je do jego środka. Dodatkowo duża liczba spożytych nasion może skutkować problemami trawiennymi. Co zatem z nimi zrobić?

Pomysł na ponowne wykorzystanie nasion papryki 

Nasiona papryki można w dość łatwy sposób wysuszyć i po prostu zasiać. To zdecydowanie lifehack dla osób, które nie tylko cenią zero waste'owe rozwiązania, ale i dla wielbicieli doniczkowych warzyw prosto z kuchni. Wyhodowane przez siebie rośliny potrafią sprawić naprawdę wiele radości, więc i pasjonatom ogrodnictwa ten pomysł powinien przypaść do gustu. 

PaprykaCzerwona, żółta i zielona - co świadczy o kolorze papryki? Wyjaśniamy

Przygotowanie nasion do siewu

Nasiona możemy zebrać z dowolnego rodzaju papryki. Bez znaczenia w tym przypadku będzie, czy kupimy ją bezpośrednio od rolnika, czy po prostu w najbliższym markecie. Warto jednak pamiętać, że nie powinniśmy zbierać nasion z warzyw nie w pełni dojrzałych - czyli zielonych. Najlepszym momentem na sianie papryki jest marzec - pestki zebrane wcześniej powinniśmy przechować i użyć dopiero w odpowiednim momencie roku. Poniżej wyjaśniamy w kilku prostych krokach, jak zebrać nasiona papryki do siewu. 

  1. Przekrój paprykę na pół.
  2. Wyjmij nasiona papryki i opłucz je (znajdujący się na nich miąższ może spowolniać kiełkowanie).
  3. Połóż nasiona papryki np. na papierowym ręczniku i delikatnie je osusz.
  4. Susz nasiona (na talerzyku lub papierze) w suchym i nienasłonecznionym miejscu przez od 7 do 10 dni.

Jaką doniczkę wybrać dla papryki?

Papryki doniczkowe mają zazwyczaj ok. pół metra wysokości. Wybierając doniczkę warto wziąć zatem taką o pojemności ok. 10 litrów. Nieco mniejsza także powinna zdać egzamin. Sadząc nasiona możemy użyć ziemi uniwersalnej. Duża zaletą tego warzywa jest przede wszystkim jego łatwość w uprawie. Papryka sprawdzi się zatem świetnie jako nasza pierwsza, własnoręcznie hodowana roślina. W lato paprykę możemy wystawić również na zewnątrz - pamiętajmy jednak, żeby nie znajdowała się w bezpośrednim kontakcie z promieniami słońca, które mogą ją spalić. 

Więcej o: