Coraz częściej zwracamy uwagę na tzw. rozwiązania zero waste, które zapobiegają marnowaniu produktów. Ich ponowne wykorzystanie pozwala nie tylko zaoszczędzić przez nas nieco gotówki, lecz także pomóc środowisku, które i tak tonie pod ogromnymi masami odpadów każdego dnia. Pomysły na wtórne wykorzystanie rzeczy czy użycie ich w pełni, przy jak najmniejszym marnotrawieniu ich najmniejszych części, możemy zastosować także w kuchni.
Papryka to warzywo, które świetnie komponuje się w formie surowej (np. w sałatce) czy w formie gotowej (np. w gulaszu czy szakszuce). Wyrazista w smaku, potrafi wyciągnąć i podkreślić smak wielu potraw. Ponadto jest bogata w witaminy A oraz E, dzięki czemu pomaga nie tylko w poprawie naszego trawienia, ale i wzmacnia odporność. Dodatkowo, dzięki stosunkowo sporej ilości witaminy C (większej niż np. cytryna), pozytywnie wpływa na pracę naczyń krwionośnych. Papryka jest także źródłem kwasu foliowego oraz polifenoli, czyli związków chemicznych o działaniu antyoksydacyjnym. To powszechne i niepozorne dość warzywo z pewnością warto wprowadzić do swojej diety.
Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Większość z nas poddając obróbce paprykę wyciąga jej środek i wyrzuca nasiona do kosza. Rzeczywiście, w potrawie najprawdopodobniej się nie sprawdzą. Pestki papryki, choć nie są trujące, mają przede wszystkim intensywny, gorzki smak. Nie warto ryzykować zatem zepsucia dania i wrzucać je do jego środka. Dodatkowo duża liczba spożytych nasion może skutkować problemami trawiennymi. Co zatem z nimi zrobić?
Nasiona papryki można w dość łatwy sposób wysuszyć i po prostu zasiać. To zdecydowanie lifehack dla osób, które nie tylko cenią zero waste'owe rozwiązania, ale i dla wielbicieli doniczkowych warzyw prosto z kuchni. Wyhodowane przez siebie rośliny potrafią sprawić naprawdę wiele radości, więc i pasjonatom ogrodnictwa ten pomysł powinien przypaść do gustu.
Nasiona możemy zebrać z dowolnego rodzaju papryki. Bez znaczenia w tym przypadku będzie, czy kupimy ją bezpośrednio od rolnika, czy po prostu w najbliższym markecie. Warto jednak pamiętać, że nie powinniśmy zbierać nasion z warzyw nie w pełni dojrzałych - czyli zielonych. Najlepszym momentem na sianie papryki jest marzec - pestki zebrane wcześniej powinniśmy przechować i użyć dopiero w odpowiednim momencie roku. Poniżej wyjaśniamy w kilku prostych krokach, jak zebrać nasiona papryki do siewu.
Papryki doniczkowe mają zazwyczaj ok. pół metra wysokości. Wybierając doniczkę warto wziąć zatem taką o pojemności ok. 10 litrów. Nieco mniejsza także powinna zdać egzamin. Sadząc nasiona możemy użyć ziemi uniwersalnej. Duża zaletą tego warzywa jest przede wszystkim jego łatwość w uprawie. Papryka sprawdzi się zatem świetnie jako nasza pierwsza, własnoręcznie hodowana roślina. W lato paprykę możemy wystawić również na zewnątrz - pamiętajmy jednak, żeby nie znajdowała się w bezpośrednim kontakcie z promieniami słońca, które mogą ją spalić.