Ciasto marchewkowe - prosty przepis. Wiemy jak je zrobić, by było wilgotne i aksamitne

Ciasto marchewkowe bardzo często gości w polskich domach jako słodkie co nieco do popołudniowej kawy. Nie ma się co dziwić, jest smaczne i dziecinnie proste w wykonaniu. Co jednak należy zrobić, by było wilgotne i długo utrzymywało świeżość? Nasz przepis na ciasto marchewkowe zagwarantuje sukces w kuchni.

Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Nie ma chyba nic przyjemniejszego niż filiżanka kawy i kawałek pysznego, delikatnego ciasta marchewkowego. Dziś mamy dla ciebie prosty przepis na znane i lubiane ciasto, z którym bez problemu poradzi sobie nawet kulinarny amator. Jak zrobić pysznego marchwiaka, by był wilgotny i wręcz rozpływał się w ustach? 

Ciasto marchewkowe - przepis:

Składniki:

  • 300 g marchewki startej na grubych oczkach
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • czubata łyżeczka sody
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • czubata łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki orzechów lub rodzynek

Ciasto marchewkowe - jak je wykonać?

  1. Zacznij od wymieszania ze sobą suchych składników. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon i wymieszaj.
  2. Do drugiej miski wsyp cukier i wlej olej. Całość połącz za pomocą miksera, i w czasie miksowania dodawaj jajka, jedno po drugim. Kiedy składniki już się połączą, dodaj mąkę i dalej miksuj. Następnie dodaj startą marchewkę oraz drobno posiekane orzechy lub rodzynki i za pomocą szpatułki całość wymieszaj na jednolitą masę.
  3. Przygotuj keksówkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę na ciasto i rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto marchewkowe powinno się piec przez godzinę, jednak po upływie 50 minut warto sprawdzić jego stan za pomocą patyczka.
  4. Upieczone ciasto pozostaw w ciepłym piekarniku przez 15-20, następnie wyjmij je z piekarnika i ostudź na kratce. Gotowe ciasto marchewkowe udekoruj polewą z białej czekolady.

Tak przygotowane ciasto smakuje obłędnie i w mig znika z blaszki. Zrób je na weekend do kawy, czeka cię czysta przyjemność.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.