Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Nie ma chyba nic przyjemniejszego niż filiżanka kawy i kawałek pysznego, delikatnego ciasta marchewkowego. Dziś mamy dla ciebie prosty przepis na znane i lubiane ciasto, z którym bez problemu poradzi sobie nawet kulinarny amator. Jak zrobić pysznego marchwiaka, by był wilgotny i wręcz rozpływał się w ustach?
Ciasto marchewkowe - przepis:
Składniki:
- 300 g marchewki startej na grubych oczkach
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 3 jajka
- 200 g mąki pszennej
- szczypta soli
- czubata łyżeczka sody
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- czubata łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki orzechów lub rodzynek
Ciasto marchewkowe - jak je wykonać?
- Zacznij od wymieszania ze sobą suchych składników. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon i wymieszaj.
- Do drugiej miski wsyp cukier i wlej olej. Całość połącz za pomocą miksera, i w czasie miksowania dodawaj jajka, jedno po drugim. Kiedy składniki już się połączą, dodaj mąkę i dalej miksuj. Następnie dodaj startą marchewkę oraz drobno posiekane orzechy lub rodzynki i za pomocą szpatułki całość wymieszaj na jednolitą masę.
- Przygotuj keksówkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę na ciasto i rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto marchewkowe powinno się piec przez godzinę, jednak po upływie 50 minut warto sprawdzić jego stan za pomocą patyczka.
- Upieczone ciasto pozostaw w ciepłym piekarniku przez 15-20, następnie wyjmij je z piekarnika i ostudź na kratce. Gotowe ciasto marchewkowe udekoruj polewą z białej czekolady.
Tak przygotowane ciasto smakuje obłędnie i w mig znika z blaszki. Zrób je na weekend do kawy, czeka cię czysta przyjemność.