Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Warto mieć przynajmniej jeden przepis na ciasto, które można przyrządzić szybko i ze składników, które zazwyczaj mamy akurat pod ręką. Jeśli takiego nie posiadacie, to z pewnością zakochacie się w tym prostym przepisie na ciasto z białek i jabłek. Robi się je ekspresowo, a jego smak jest zachwycający.
Białka ubijamy w szklanej lub metalowej misce ze szczyptą soli, dodając łyżka po łyżce cukru. Białka można uznać za gotowe, kiedy są sztywne, a grudki cukru nie będą wyczuwalne pod palcami. Do miski z białkami dodajemy letnie, ale nie gorące mleko oraz olej i delikatnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy produkty suche, czyli mąką i proszek do pieczenia. Na koniec dorzucamy starte jabłko bez skórki. Formę do ciasta (może być keksówka, do babki lub w innym wybranym kształcie) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą i dopiero wtedy wylewamy ciasto. Wkładamy ciasto do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (góra-dół) i pieczemy około 30 minut lub do suchego patyczka.
Sekretem tego puszystego ciasta jest wykorzystanie jedynie samych białek, które nadają mu lekkości. Stanowi ono zatem doskonałą alternatywę dla klasycznego biszkoptu, do którego dodajemy żółtka jaj. Możemy jednak smak tego ciasta z jabłkami wzbogacić, dodając przed pieczeniem do niego garść rodzynek. Dodatkowo po wystygnięciu ciasta możemy polać go dowolną polewą. Oczywiście świetnie komponować się będzie z polewą z mlecznej lub białej czekolady, ale możemy oblać ciasto również lukrem i ozdobić kandyzowanymi owocami.