Przepis na szybkie ciasto z jabłkami. Jest lekkie jak chmurka. Jego sekret tkwi w jednym składniku

Potrzebujesz prostego i szybkiego przepisu na ciasto? Musisz koniecznie wypróbować ten przepis na ciasto z białek z dodatkiem jabłek. Potrzebne do jego przygotowania składniki znajdziemy w niemal każdej kuchni, więc świetnie sprawdzi się ono np. podczas wizyty niespodziewanych gości.

Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Warto mieć przynajmniej jeden przepis na ciasto, które można przyrządzić szybko i ze składników, które zazwyczaj mamy akurat pod ręką. Jeśli takiego nie posiadacie, to z pewnością zakochacie się w tym prostym przepisie na ciasto z białek i jabłek. Robi się je ekspresowo, a jego smak jest zachwycający. 

Składniki na ciasto z białek. Do jego przygotowania potrzebujesz kilku produktów 

  • 6 białek jaj, 
  • 3 szklanki mąki pszennej, 
  • 1 szklanka oleju, 
  • 1,5 szklanki cukru, 
  • 0,5 szklanki mleka, 
  • 1 jabłko, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli. 

Przepis na szybkie ciasto z jabłkami. Wykonanie krok po kroku 

Białka ubijamy w szklanej lub metalowej misce ze szczyptą soli, dodając łyżka po łyżce cukru. Białka można uznać za gotowe, kiedy są sztywne, a grudki cukru nie będą wyczuwalne pod palcami. Do miski z białkami dodajemy letnie, ale nie gorące mleko oraz olej i delikatnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy produkty suche, czyli mąką i proszek do pieczenia. Na koniec dorzucamy starte jabłko bez skórki. Formę do ciasta (może być keksówka, do babki lub w innym wybranym kształcie) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą i dopiero wtedy wylewamy ciasto. Wkładamy ciasto do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (góra-dół) i pieczemy około 30 minut lub do suchego patyczka.

Smak tego ciasta z jabłkami można urozmaicić 

Sekretem tego puszystego ciasta jest wykorzystanie jedynie samych białek, które nadają mu lekkości. Stanowi ono zatem doskonałą alternatywę dla klasycznego biszkoptu, do którego dodajemy żółtka jaj. Możemy jednak smak tego ciasta z jabłkami wzbogacić, dodając przed pieczeniem do niego garść rodzynek. Dodatkowo po wystygnięciu ciasta możemy polać go dowolną polewą. Oczywiście świetnie komponować się będzie z polewą z mlecznej lub białej czekolady, ale możemy oblać ciasto również lukrem i ozdobić kandyzowanymi owocami.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.