-
Haps
-
Jak przygotować
- Kotlety mielone, czyli najlepszy polski obiad. Magda Gessler dodaje ważny składnik
Kotlety mielone, czyli najlepszy polski obiad. Magda Gessler dodaje ważny składnik
Kotlety mielone to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Idealne mielone powinny być delikatne, soczyste, a na zewnątrz chrupiące. Co należy zrobić, by kotlety mielone były perfekcyjne? Sekretny składnik, który dodaje Magda Gessler, gwarantuje sukces kulinarny. Mowa oczywiście o cebulce - obowiązkowo podsmażonej na maśle.
Więcej przepisów na klasyki kuchni polskiej znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Magda Gessler to dla wielu autorytet kulinarny i na szczęście chętnie dzieli się z nami swoim doświadczeniem. Jej sposób na kotlety mielone jest bardzo prosty, ale restauratorka dodaje jeden ważny składnik. Chodzi o zeszkloną na maśle cebulkę. Wielu z nas oczywiście dodaje drobno posiekana cebulkę do swoich kotletów, jednak podsmażona na maśle nadaje mielonym wyjątkowego smaku. Zapraszamy do przepisu na najpyszniejsze kotlety mielone.
Kotlety mielone - przepis:
Składniki:
- 500 g mielonej wieprzowiny (łopatki lub karkówki)
- 1 jajko
- 1 mała kajzerka
- 1 większa cebula
- 30 ml gazowanej wody
- mleko do namoczenia kajzerki
- masło
- sól, pieprz
- bułka tarta
Kotlety mielone Magdy Gessler - jak je zrobić?
- Zacznij od namoczenia bułki w mleku. Kiedy bułka nasiąka, drobno pokrój cebulę. Na małej patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż cebulkę. Kiedy już ładnie się zeszkli, odstaw patelnię z palnika.
- Mięso mielone przełóż do miski i dodaj podsmażoną cebulkę. Namoczoną kajzerką odciśnij z mleka i zmiel ją w maszynce. Następnie przełóż do miski z mięsem, wbij jajko i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wlej trochę wody gazowanej (dzięki temu kotlety będą bardziej puszyste) i zacznij wyrabiać mięso.
- Na większej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Teraz wilgotnymi dłońmi formuj okrągłe kotlety i lekko je spłaszcz. Obtocz je dokładnie w bułce tartej i smaż na wolnym ogniu na złoty kolor z obu stron.
Tak przygotowane kotlety mielone to prawdziwy rarytas. Podaj je z buraczkami i purée z ziemniaków i najlepszy, domowy obiad gotowy.