Kotlety mielone, czyli najlepszy polski obiad. Magda Gessler dodaje ważny składnik

Kotlety mielone to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Idealne mielone powinny być delikatne, soczyste, a na zewnątrz chrupiące. Co należy zrobić, by kotlety mielone były perfekcyjne? Sekretny składnik, który dodaje Magda Gessler, gwarantuje sukces kulinarny. Mowa oczywiście o cebulce - obowiązkowo podsmażonej na maśle.

Więcej przepisów na klasyki kuchni polskiej znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Magda Gessler to dla wielu autorytet kulinarny i  na szczęście chętnie dzieli się z nami swoim doświadczeniem. Jej sposób na kotlety mielone jest bardzo prosty, ale restauratorka dodaje jeden ważny składnik. Chodzi o zeszkloną na maśle cebulkę. Wielu z nas oczywiście dodaje drobno posiekana cebulkę do swoich kotletów, jednak podsmażona na maśle nadaje mielonym wyjątkowego smaku. Zapraszamy do przepisu na najpyszniejsze kotlety mielone.

zupa pho - propozycja podaniaZupa pho. Przepis na popularną wietnamską potrawę. Jak zrobić ją w domu?

Kotlety mielone - przepis:

Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny (łopatki lub karkówki)
  • 1 jajko
  • 1 mała kajzerka
  • 1 większa cebula
  • 30 ml gazowanej wody
  • mleko do namoczenia kajzerki
  • masło
  • sól, pieprz
  • bułka tarta

Kotlety mielone Magdy Gessler - jak je zrobić?

  1. Zacznij od namoczenia bułki w mleku. Kiedy bułka nasiąka, drobno pokrój cebulę. Na małej patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż cebulkę. Kiedy już ładnie się zeszkli, odstaw patelnię z palnika.
  2. Mięso mielone przełóż do miski i dodaj podsmażoną cebulkę. Namoczoną kajzerką odciśnij z mleka i zmiel ją w maszynce. Następnie przełóż do miski z mięsem, wbij jajko i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wlej trochę wody gazowanej (dzięki temu kotlety będą bardziej puszyste) i zacznij wyrabiać mięso.
  3. Na większej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Teraz wilgotnymi dłońmi formuj okrągłe kotlety i lekko je spłaszcz. Obtocz je dokładnie w bułce tartej i smaż na wolnym ogniu na złoty kolor z obu stron. 

Mac'n'cheeseMac and cheese. Przepis na kultowe amerykańskie danie. Co zrobić, by sos był bosko kremowy?

Tak przygotowane kotlety mielone to prawdziwy rarytas. Podaj je z buraczkami i purée z ziemniaków i najlepszy, domowy obiad gotowy. 

Zobacz wideo
Więcej o: