Kotlety mielone to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Idealne mielone powinny być delikatne, soczyste, a na zewnątrz chrupiące. Co należy zrobić, by kotlety mielone były perfekcyjne? Sekretny składnik, który dodaje Magda Gessler, gwarantuje sukces kulinarny. Mowa oczywiście o cebulce - obowiązkowo podsmażonej na maśle.
congerdesign /pixabay
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na klasyki kuchni polskiej znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Magda Gessler to dla wielu autorytet kulinarny i na szczęście chętnie dzieli się z nami swoim doświadczeniem. Jej sposób na kotlety mielone jest bardzo prosty, ale restauratorka dodaje jeden ważny składnik. Chodzi o zeszkloną na maśle cebulkę. Wielu z nas oczywiście dodaje drobno posiekana cebulkę do swoich kotletów, jednak podsmażona na maśle nadaje mielonym wyjątkowego smaku. Zapraszamy do przepisu na najpyszniejsze kotlety mielone.
Kotlety mielone - przepis:
Składniki:
500 g mielonej wieprzowiny (łopatki lub karkówki)
1 jajko
1 mała kajzerka
1 większa cebula
30 ml gazowanej wody
mleko do namoczenia kajzerki
masło
sól, pieprz
bułka tarta
Kotlety mielone Magdy Gessler - jak je zrobić?
Zacznij od namoczenia bułki w mleku. Kiedy bułka nasiąka, drobno pokrój cebulę. Na małej patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż cebulkę. Kiedy już ładnie się zeszkli, odstaw patelnię z palnika.
Mięso mielone przełóż do miski i dodaj podsmażoną cebulkę. Namoczoną kajzerką odciśnij z mleka i zmiel ją w maszynce. Następnie przełóż do miski z mięsem, wbij jajko i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wlej trochę wody gazowanej (dzięki temu kotlety będą bardziej puszyste) i zacznij wyrabiać mięso.
Na większej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Teraz wilgotnymi dłońmi formuj okrągłe kotlety i lekko je spłaszcz. Obtocz je dokładnie w bułce tartej i smaż na wolnym ogniu na złoty kolor z obu stron.
Tak przygotowane kotlety mielone to prawdziwy rarytas. Podaj je z buraczkami i purée z ziemniaków i najlepszy, domowy obiad gotowy.