Naleśniki na maślance Gordona Ramsaya. Niezawodny przepis, tylko kilka prostych kroków

Gordon Ramsay dał się poznać jako bezkompromisowy kucharz, którego przepisy zdobyły popularność na całym świecie. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji skorzystać z jego receptur, zachęcamy do wypróbowania tej na obłędne naleśniki na maślance. Robi się je bardzo łatwo i bardzo szybko.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Naleśniki mają to do siebie, że można je jeść o każdej porze dnia. Wiele osób jest już tak wprawionych w robienie naleśników, że składniki dodają na oko. Nie ma w tym absolutnie nic złego! My chcielibyśmy wam jednak zaproponować przepis słynnego kucharza, który jest prosty, smaczny i zajmuje bardzo mało czasu - będziecie potrzebować tylko około 10 minut! Oto naleśniki (a właściwie pankejki) według Gordona Ramsaya.

Naleśniki (pankejki) na maślance - przepis Gordona Ramsaya

Składniki:

  • 2 jajka, oddzielnie białka i żółtka
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 160 g mąki pszennej
  • 300 g maślanki
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • łyżeczka esencji waniliowej
Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem

Sposób przygotowania:

Białka i żółtka oddzielamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. W drugiej misce mieszamy ze sobą pozostałe składniki. Potem powoli dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. 

Patelnię smarujemy tłuszczem i powoli wylewamy na nią porcje ciasta. Rozprowadzamy i smażymy przez kilka minut na średnim ogniu. Odwracamy na drugą stronę i znów smażymy przez około 2-3 minuty. 

Przepis pochodzi z oficjalnej strony Gordona Ramsaya.

Naleśniki (czy też pankejki) podajemy z ulubionymi dodatkami. Te w wersji Gordona Ramsaya najlepiej będą smakowały na słodko i z różnego rodzaju owocami. Możecie polać je syropem klonowym lub polewą, udekorować bitą śmietaną czy posypać cukrem pudrem. Naleśniki i pankejki można też jednak zrobić na słono. Zobaczcie nasze propozycje.

Więcej o: