Więcej przepisów na proste zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kartoflankę kochamy nie tylko za smak, ale także za prostotę. Ta smaczna zupa jest bardzo łatwa w wykonaniu, uwielbiają ją dzieci i nasze portfele. Przepis na kartoflankę jest banalny - w zasadzie to tylko warzywa i przyprawy, czasem kiełbasa. Jednak kluczem smaku jest majeranek, by nadał zupie niebywałego smaku, warto chwilę podsmażyć go na suchej patelni. Nasza kuchnia będzie wtedy wspaniale pachnieć, a zupa zyska wyjątkowy smak.
Kartoflanka - przepis:
Potrzebne składniki:
- ok. kg ziemniaków
- 3 marchewki
- 1 mały seler
- 1 korzeń pietruszki
- 2 niewielkie cebule
- 2 l bulionu lub lekkiego rosołu
- łyżka mąki
- masło
- śmietana
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe
Kartoflanka - sposób przygotowania:
- Zacznij od obrania wszystkich warzyw i pokrojenia ich w kostkę. Następnie przygotuj garnek i rozgrzej w nim porządną łyżkę masła. W tym samym czasie zagotuj bulion warzywny albo rosół.
- Na rozgrzanym maśle podsmaż posiekaną cebulkę. Kiedy już się zeszkli, dodaj resztę warzyw i podsmażaj na większym ogniu przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie zalej warzywa bulionem, zmniejsz ogień i dodaj kilka listków laurowych oraz kilka kulek ziela angielskiego. Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie
- Rozgrzej niewielką patelnię i wsyp na nią płaską łyżkę majeranku. Przesmaż go chwilkę, by uwolnił maksimum swojego aromatu, uważaj jednak, by go nie spalić. Następnie dodaj do zupy. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem oraz dodaj zahartowaną śmietankę wymieszaną dokładnie z dwiema łyżkami mąki.
- Kartoflankę gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut. Podawaj gorącą, posypaną koperkiem lub natką pietruszki.
Przepis na kartoflankę możesz urozmaicić dodatkiem kiełbasy lub boczku. Wystarczy, że podsmażysz wybrany dodatek na patelni i dodasz do duszonych warzyw. Taka kartoflanka będzie na pewno smakować wybornie.