• Link został skopiowany

Kartoflanka - przepis na najprostszą zupę świata. Nie zapomnij o majeranku, a będzie wyśmienita

Kartoflanka to prostota sama w sobie. Ta smaczna zupa kojarzy nam się z dzieciństwem i beztroskimi chwilami, kiedy na obiad gotowały ją nasze babcie. Dziś bez problemu odtworzysz smak kartoflanki w swojej kuchni, musisz jednak pamiętać o majeranku - podsmażony na patelni uwolni wspaniały aromat.
Pyszna, delikatna kartoflanka z marchewką
kevberon /pixabay

Więcej przepisów na proste zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kartoflankę kochamy nie tylko za smak, ale także za prostotę. Ta smaczna zupa jest bardzo łatwa w wykonaniu, uwielbiają ją dzieci i nasze portfele. Przepis na kartoflankę jest banalny - w zasadzie to tylko warzywa i przyprawy, czasem kiełbasa. Jednak kluczem smaku jest majeranek, by nadał zupie niebywałego smaku, warto chwilę podsmażyć go na suchej patelni. Nasza kuchnia będzie wtedy wspaniale pachnieć, a zupa zyska wyjątkowy smak.

Kartoflanka - przepis:

Potrzebne składniki:

  • ok. kg ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 niewielkie cebule
  • 2 l bulionu lub lekkiego rosołu
  • łyżka mąki 
  • masło
  • śmietana
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe

Kartoflanka - sposób przygotowania:

  1. Zacznij od obrania wszystkich warzyw i pokrojenia ich w kostkę. Następnie przygotuj garnek i rozgrzej w nim porządną łyżkę masła. W tym samym czasie zagotuj bulion warzywny albo rosół.
  2. Na rozgrzanym maśle podsmaż posiekaną cebulkę. Kiedy już się zeszkli, dodaj resztę warzyw i podsmażaj na większym ogniu przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie zalej warzywa bulionem, zmniejsz ogień i dodaj kilka listków laurowych oraz kilka kulek ziela angielskiego. Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie
  3. Rozgrzej niewielką patelnię i wsyp na nią płaską łyżkę majeranku. Przesmaż go chwilkę, by uwolnił maksimum swojego aromatu, uważaj jednak, by go nie spalić. Następnie dodaj do zupy. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem oraz dodaj zahartowaną śmietankę wymieszaną dokładnie z dwiema łyżkami mąki.
  4. Kartoflankę gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut. Podawaj gorącą, posypaną koperkiem lub natką pietruszki.

Przepis na kartoflankę możesz urozmaicić dodatkiem kiełbasy lub boczku. Wystarczy, że podsmażysz wybrany dodatek na patelni i dodasz do duszonych warzyw. Taka kartoflanka będzie na pewno smakować wybornie.

Zobacz wideo
Więcej o: