Kartoflanka - przepis na najprostszą zupę świata. Nie zapomnij o majeranku, a będzie wyśmienita

Kartoflanka to prostota sama w sobie. Ta smaczna zupa kojarzy nam się z dzieciństwem i beztroskimi chwilami, kiedy na obiad gotowały ją nasze babcie. Dziś bez problemu odtworzysz smak kartoflanki w swojej kuchni, musisz jednak pamiętać o majeranku - podsmażony na patelni uwolni wspaniały aromat.

Więcej przepisów na proste zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kartoflankę kochamy nie tylko za smak, ale także za prostotę. Ta smaczna zupa jest bardzo łatwa w wykonaniu, uwielbiają ją dzieci i nasze portfele. Przepis na kartoflankę jest banalny - w zasadzie to tylko warzywa i przyprawy, czasem kiełbasa. Jednak kluczem smaku jest majeranek, by nadał zupie niebywałego smaku, warto chwilę podsmażyć go na suchej patelni. Nasza kuchnia będzie wtedy wspaniale pachnieć, a zupa zyska wyjątkowy smak.

Kartoflanka - przepis:

Potrzebne składniki:

  • ok. kg ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 niewielkie cebule
  • 2 l bulionu lub lekkiego rosołu
  • łyżka mąki 
  • masło
  • śmietana
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe

Kartoflanka - sposób przygotowania:

  1. Zacznij od obrania wszystkich warzyw i pokrojenia ich w kostkę. Następnie przygotuj garnek i rozgrzej w nim porządną łyżkę masła. W tym samym czasie zagotuj bulion warzywny albo rosół.
  2. Na rozgrzanym maśle podsmaż posiekaną cebulkę. Kiedy już się zeszkli, dodaj resztę warzyw i podsmażaj na większym ogniu przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie zalej warzywa bulionem, zmniejsz ogień i dodaj kilka listków laurowych oraz kilka kulek ziela angielskiego. Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie
  3. Rozgrzej niewielką patelnię i wsyp na nią płaską łyżkę majeranku. Przesmaż go chwilkę, by uwolnił maksimum swojego aromatu, uważaj jednak, by go nie spalić. Następnie dodaj do zupy. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem oraz dodaj zahartowaną śmietankę wymieszaną dokładnie z dwiema łyżkami mąki.
  4. Kartoflankę gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut. Podawaj gorącą, posypaną koperkiem lub natką pietruszki.

Przepis na kartoflankę możesz urozmaicić dodatkiem kiełbasy lub boczku. Wystarczy, że podsmażysz wybrany dodatek na patelni i dodasz do duszonych warzyw. Taka kartoflanka będzie na pewno smakować wybornie.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.