• Link został skopiowany

Kluski leniwe. Przepis na wspaniałe wspomnienie z dzieciństwa. Na pewno się udadzą

Masz ochotę na danie, które przywoła miłe wspomnienia z dzieciństwa? Zrób na obiad pyszne kluski leniwe! Podpowiadamy, jak przygotować je, by smakowały jak przed laty.
Pierogi leniwe
Patrycja St /Shutterstock

Więcej przepisów na pyszne obiady znajdziesz na naszej stronie głównej

Kluski leniwe to potrawa, którą wiele osób pamięta z tradycyjnej kuchni mamy czy babci. Nie bez przyczyny nazywają się "leniwe"! Do przygotowania tego dania wystarczą tylko trzy składniki, a robi się je naprawdę prosto. Mamy dla was przepis i wskazówki, co zrobić, by wyszły jak w najlepszych wspomnieniach.

Kluski leniwe - przepis

Składniki:

  • 500 g twarogu tłustego lub półtłustego,
  • 100 g mąki pszennej + mąka do oprószenia blatu,
  • 1 jajko

Jak zrobić kluski leniwe?

Twaróg dwukrotnie mielimy w maszynce lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną pianę. Do misy z twarogiem dodajemy żółtka i mąkę, mieszamy, a następnie dokładamy ubite białko. Ciasto dzielimy na cztery części.

Na blat wysypujemy trochę mąki i przekładamy ciasto. Z każdej części formujemy wałek o szerokości około 2 cm i kroimy ukośnie na kluseczki.

W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Wrzucamy porcje klusków i gotujemy je krótko, tylko do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową lub odkładamy na durszlak, żeby obciekły z nadmiaru wody. Podajemy z cukrem i bułką tartą podsmażoną na maśle lub z masłem, cukrem i cynamonem.

Zobacz wideo Leniwe kluski z wędzoną papryką i karmelizowaną cebulką

Co zrobić, by kluski leniwe smakowały jak w dzieciństwie?

  • wybierz dobry twaróg - najlepiej w kostce, typu krajanka. Aby kluseczki wyszły delikatne, zmiel je dwa lub nawet trzy razy w maszynce. Obecnie niektórzy zamiast mielenia wybierają blendowanie twarogu.
  • pamiętaj, by nie dodawać za dużej ilości mąki, bo kluski wyjdą twarde. Ciasto powinno być dość luźne, lepkie.
  • jeśli chcecie, by kluski były delikatnie słodkie, dodajcie cukier już do masy. Doskonale będzie pasował cukier z dodatkiem wanilii.
  • kluski leniwe podawaj z masłem, zasmażką, kwaśną śmietaną, świeżymi owocami lub z domowymi przetworami.
Więcej o: