Kluski leniwe. Przepis na wspaniałe wspomnienie z dzieciństwa. Na pewno się udadzą

Masz ochotę na danie, które przywoła miłe wspomnienia z dzieciństwa? Zrób na obiad pyszne kluski leniwe! Podpowiadamy, jak przygotować je, by smakowały jak przed laty.

Więcej przepisów na pyszne obiady znajdziesz na naszej stronie głównej

Kluski leniwe to potrawa, którą wiele osób pamięta z tradycyjnej kuchni mamy czy babci. Nie bez przyczyny nazywają się "leniwe"! Do przygotowania tego dania wystarczą tylko trzy składniki, a robi się je naprawdę prosto. Mamy dla was przepis i wskazówki, co zrobić, by wyszły jak w najlepszych wspomnieniach.

Kluski leniwe - przepis

Składniki:

  • 500 g twarogu tłustego lub półtłustego,
  • 100 g mąki pszennej + mąka do oprószenia blatu,
  • 1 jajko

Jak zrobić kluski leniwe?

Twaróg dwukrotnie mielimy w maszynce lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną pianę. Do misy z twarogiem dodajemy żółtka i mąkę, mieszamy, a następnie dokładamy ubite białko. Ciasto dzielimy na cztery części.

Na blat wysypujemy trochę mąki i przekładamy ciasto. Z każdej części formujemy wałek o szerokości około 2 cm i kroimy ukośnie na kluseczki.

W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Wrzucamy porcje klusków i gotujemy je krótko, tylko do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową lub odkładamy na durszlak, żeby obciekły z nadmiaru wody. Podajemy z cukrem i bułką tartą podsmażoną na maśle lub z masłem, cukrem i cynamonem.

Zobacz wideo Leniwe kluski z wędzoną papryką i karmelizowaną cebulką

Co zrobić, by kluski leniwe smakowały jak w dzieciństwie?

  • wybierz dobry twaróg - najlepiej w kostce, typu krajanka. Aby kluseczki wyszły delikatne, zmiel je dwa lub nawet trzy razy w maszynce. Obecnie niektórzy zamiast mielenia wybierają blendowanie twarogu.
  • pamiętaj, by nie dodawać za dużej ilości mąki, bo kluski wyjdą twarde. Ciasto powinno być dość luźne, lepkie.
  • jeśli chcecie, by kluski były delikatnie słodkie, dodajcie cukier już do masy. Doskonale będzie pasował cukier z dodatkiem wanilii.
  • kluski leniwe podawaj z masłem, zasmażką, kwaśną śmietaną, świeżymi owocami lub z domowymi przetworami.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.