Więcej przepisów na pyszne obiady znajdziesz na naszej stronie głównej
Kluski leniwe to potrawa, którą wiele osób pamięta z tradycyjnej kuchni mamy czy babci. Nie bez przyczyny nazywają się "leniwe"! Do przygotowania tego dania wystarczą tylko trzy składniki, a robi się je naprawdę prosto. Mamy dla was przepis i wskazówki, co zrobić, by wyszły jak w najlepszych wspomnieniach.
Składniki:
Twaróg dwukrotnie mielimy w maszynce lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną pianę. Do misy z twarogiem dodajemy żółtka i mąkę, mieszamy, a następnie dokładamy ubite białko. Ciasto dzielimy na cztery części.
Na blat wysypujemy trochę mąki i przekładamy ciasto. Z każdej części formujemy wałek o szerokości około 2 cm i kroimy ukośnie na kluseczki.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Wrzucamy porcje klusków i gotujemy je krótko, tylko do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową lub odkładamy na durszlak, żeby obciekły z nadmiaru wody. Podajemy z cukrem i bułką tartą podsmażoną na maśle lub z masłem, cukrem i cynamonem.