Więcej przepisów na słodkie wypieki znajdziesz na naszej stronie głównej
Lubicie wypieki, które nie tylko dobrze smakują, ale także podczas przygotowań wypełniają całą kuchnię swoim cudownym aromatem? Bułeczki cynamonowe sprawdzą się idealnie. Sprawdźcie, jak zrobić przepyszne drożdżowe zawijasy z cynamonem.
Składniki:
Na ciasto:
Na masę cynamonową:
Na lukier:
Drożdże wsypujemy lub wkruszamy do miseczki. Dodajemy łyżkę mąki, łyżkę cukru i zalewamy ciepłym mlekiem. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Do dużej miski wsypujemy mąkę. Wlewamy podrośnięte drożdże, wbijamy jajka, wsypujemy cukier i dodajemy masło. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub przy użyciu robota ze specjalnym hakiem przez około 15 minut. Zagniatamy je w kulę i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i wyjmujemy na blat podsypany mąką. Rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach około 30x40 cm. Masło mieszamy z cynamonem i z cukrem, a następnie rozsmarowujemy na całym prostokącie. Zawijamy je jak roladę, wzdłuż dłuższego boku, a potem kroimy na 10-12 bułeczek. Odstawiamy na pół godziny do podrośnięcia.
Układamy je na blasze wyłożonej papierek do pieczenia. Pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 st. C. Cukier puder mieszamy z cukrem. Upieczone bułeczki polewamy lukrem.
Bułeczki można także piec w okrągłej formie, a po upieczeniu odrywać.