Kopytka - przepis na łatwy obiad. Magda Gessler zdradza, co zrobić by były miękkie i sprężyste

Kopytka to chyba jedno z najprostszych dań obiadowych, regularnie serwowanych w polskich domach, a także coraz częściej w restauracjach. Jak zrobić te pyszne ziemniaczane kluski, by były delikatne i sprężyste? Magda Gessler zaleca, by trzymać się proporcji składników.

Więcej przepisów na smaczne obiady znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kopytka to na pozór bardzo łatwe danie, którego nie da się zepsuć. Jednak żeby kopytka wybornie smakowały, należy nieco się postarać - przede wszystkim zadbać o proporcje, a także dokładnie wyrobić ciasto. Dziś mamy dla was prosty przepis na kopytka według znanej restauratorki, Magdy Gessler. Przygotowane z tego przepisu będą świetną bazą do wielu dań obiadowych.

Zupa krem z białych warzyw: przepisKrem z białych warzyw, czyli doskonały sposób na rozgrzewający obiad

Kopytka - przepis:

Potrzebne składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków (najlepiej odmiany mączystej)
  • 200 g mąki pszennej (typ 500 będzie idealny)
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Kopytka - jak je przygotować?

  1. Ziemniaki oczywiście należy obrać i pokroić na mniejsze kawałki, by szybciej się ugotowały. Następnie włóż je do garnka z osoloną wodą i ugotuj do miękkości.
  2. Ugotowane ziemniaki odcedź i pozostaw, by przestygły. Następnie przeciśnij je przez praskę. Możesz także użyć maszynki do mielenia.
  3. Zmielone ziemniaki przełóż do miski, dodaj mąkę, mąkę ziemniaczaną i wbij dwa jajka. Jeśli twoje ziemniaki są mocno mączyste, dodaj jedynie pół łyżki mąki ziemniaczanej - wówczas ciasto nie będzie twarde.
  4. Zacznij energicznie wyrabiać ciasto na kopytka. Nie rób jednak tego za długo, wtedy kopytka nie będą delikatne.
  5. Wyrobione ciasto wyłóż na blat oprószony mąką, bądź stolnicę. Podziel je na kawałki i każdy z nich rozwałkuj dłońmi w rulon i ostrym nożem wycinak kluseczki w kształcie rombu.
  6. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną masła lub oleju. Kopytka wrzucaj na wrzątek partiami, po wrzuceniu koniecznie zamieszaj łyżką dno, by kluseczki nie przywierały. Kopytka gotuj przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Kotlety mieloneKotlety mielone, czyli najlepszy polski obiad. Magda Gessler dodaje ważny składnik

Tak przygotowane kopytka smakują wybornie zarówno solo, polane masłem, jak również w towarzystwie gulaszu czy sztuki mięsa. Przygotuj kopytka już dziś na obiad i powróć do smaków dzieciństwa. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: