Więcej przepisów na specjały z całego świata znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Fanów pizzy możemy śmiało podzielić na dwa obozy. Jedni upierają się, że w pizzy najważniejsze jest ciasto, inni trwają w przekonaniu, że to składniki odpowiadają za smak. Jedni i drudzy mają rację, zwłaszcza jeśli chodzi i pizzę neapolitańską. Dlaczego właśnie ta pizza uchodzi na najlepszą na świecie, a nie na przykład pizza rzymska, czy pizza chicagowska? Głównie chodzi o ciasto - pizza neapolitańska charakteryzuje się bardzo cienkim ciastem z grubymi, puchatymi brzegami. Do jego wykonania używa się jedynie mąki typu 00. Za wyjątkowy smak odpowiadają także wysokiej jakości składniki, często sprowadzane prosto z Włoch. Na dobrej neapolitańskiej pizzy raczej nie zobaczysz startego sera Gouda czy marketowego salami, a raczej prawdziwą mozzarellę i szynkę prosciutto cotto lub nieco bardziej wyrazistą, prosciutto crudo.
Dziś mamy dla ciebie przepis na pizzę w stylu neapolitańskim, którą bez problemu zrobisz samodzielnie.
Lista składników:
Z podanych proporcji powinny wyjść 4 spore placki lub 8 mniejszych, wielkości talerza obiadowego - w sam raz na posiłek w większym gronie.
Po upieczeniu pizzy połóż na nią resztę dodatków - szczególnie polecam szynkę prosciutto, rukolę i pomidorki koktajlowe. Taka pizza jest lekka, przepyszna, a podana z kieliszkiem dobrego wina zabierze nas swoim smakiem prosto do kameralnej restauracji w Neapolu. Smacznego!