Przepis na pizzę w stylu neapolitańskim. Uchodzi na najlepszą na świecie

Pizzę kochamy wszyscy i to jest fakt. Jednak ilu ludzi, tyle gustów. Jeśli mowa o pizzy, znawcy tematu uważają, że najlepsza na świecie pizza, to ta neapolitańska. Ma bardzo cienkie ciasto, za to grube i puszyste brzegi. No i ważne są składniki - zazwyczaj jest ich niewiele, za to zawsze najwyżej jakości. Poznaj przepis na pizzę, która zdobyła świat.

Więcej przepisów na specjały z całego świata znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

 Fanów pizzy możemy śmiało podzielić na dwa obozy. Jedni upierają się, że w pizzy najważniejsze jest ciasto, inni trwają w przekonaniu, że to składniki odpowiadają za smak. Jedni i drudzy mają rację, zwłaszcza jeśli chodzi i pizzę neapolitańską. Dlaczego właśnie ta pizza uchodzi na najlepszą na świecie, a nie na przykład pizza rzymska, czy pizza chicagowska? Głównie chodzi o ciasto - pizza neapolitańska charakteryzuje się bardzo cienkim ciastem z grubymi, puchatymi brzegami. Do jego wykonania używa się jedynie mąki typu 00. Za wyjątkowy smak odpowiadają także wysokiej jakości składniki, często sprowadzane prosto z Włoch. Na dobrej neapolitańskiej pizzy raczej nie zobaczysz startego sera Gouda czy marketowego salami, a raczej prawdziwą mozzarellę i szynkę prosciutto cotto lub nieco bardziej wyrazistą, prosciutto crudo.

Dziś mamy dla ciebie przepis na pizzę w stylu neapolitańskim, którą bez problemu zrobisz samodzielnie. 

Lista składników:

Z podanych proporcji powinny wyjść 4 spore placki lub 8 mniejszych, wielkości talerza obiadowego - w sam raz na posiłek w większym gronie.

  • 1 kg maki pszennej typu 00
  • 600 ml letniej wody (ok. 20 stopni)
  • 10 g świeżych drożdży
  • 25 g drobnoziarnistej soli
  • 60 g dobrej jakości oliwy z oliwek

Jak wykonać ciasto na pizzę?

  1. Przygotuj rozczyn. Do miski wsyp mąkę, wkrusz drożdże i wlej 100 ml ciepłej wody. Całość wymieszaj i na chwilę odstaw.
  2. Po kilku minutach stopniowo dolewaj resztę wody, cały czas delikatnie mieszając ciasto ręką. Wodę dolewaj w momencie, gdy mąka wchłonie wcześniejszą część, nie wlewaj wszystkiego od razu. 
  3. Kiedy wlejesz już ok. 3/4 wody, dodaj sól i zacznij zagniatać. Rób to energicznie, wykonując półkoliste ruchy - wtedy napowietrzysz ciasto.
  4. Kiedy ciasto będzie już miało jednolitą strukturę, dodaj resztę wody i na koniec wlej oliwę. Kiedy wszystkie składniki się połączą, uformuj z ciasta kulę i przykryj ją folią aluminiową. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w suche i ciepłe miejsce na 3 godziny.
  5. Kiedy ciasto wyrosło, podziel je na 4 lub 8 części. Uformuj z nich cienkie i okrągłe placki. Na każdy z nich połóż porcję sosu pomidorowego z ziołami oraz kilka plastrów mozzarelli. Piecz w temperaturze 250 stopni, aż brzegi pizzy się zarumienią. Jeśli robisz wersję z 4 placków, pizzę wystarczy piec przez 15-18 minut, natomiast mniejszym plackom wystarczy 7-8 minut. 

Po upieczeniu pizzy połóż na nią resztę dodatków - szczególnie polecam szynkę prosciutto, rukolę i pomidorki koktajlowe. Taka pizza jest lekka, przepyszna, a podana z kieliszkiem dobrego wina zabierze nas swoim smakiem prosto do kameralnej restauracji w Neapolu. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA