Sernikobrownie - tradycyjny smak w niespotykanej formie

Sernikobrownie to wyjątkowe i zarazem uniwersalne ciasto, które serwujemy przy różnych okazjach. Szukasz pomysłu na alternatywny tort lub ciekawej propozycji do kawy lub herbaty? Postaw na sernikobrownie i ciesz się słodką chwilą.

Sernikobrownie z malinami - mix smaków na każdą okazję 

Sernikobrownie z malinami to prawdziwa uczta dla zmysłów, tradycyjne połączenie smaków w postaci malin i czekolady występuje tu w zaskakującej formie. Przepis na sernikobrownie można zrealizować zarówno w upalne popołudnie do filiżanki aromatycznej kawy, jak i w formie tortu okolicznościowego dla dzieci i dorosłych. O szczegółach piszemy poniżej. 

Kremowy sernik baskijskiSernik baskijski. Niektórzy twierdzą, że jest najlepszy na świecie

Przepis na sernikobrownie  - poziom trudności 

Czy bez większego talentu do wypieków można stworzyć sernik na miarę profesjonalnego cukiernika? Zdecydowanie tak, przepis na sernikobrownie z założenia dopuszcza pewną niedoskonałość i pozostawia duży margines błędu w samej formie. Chcesz spróbować swoich sił w kuchni? Zobacz, jak zrobić sernikobrownie i wypróbuj nasz przepis.  

Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Jak zrobić sernikobrownie? Sprawdź, co będzie potrzebne 

Jak zrobić sernikobrownie? Zanim przejdziemy do pracy, najpierw warto przeczytać całą listę składników oraz przepis krok po kroku. Być może część produktów jest już w naszej kuchni i zgodnie z filozofią zero waste nie trzeba będzie dopisywać ich do listy zakupowej. 

  • czekolada gorzka - ok. 200 g, 
  • świeże lub mrożone maliny - ok. 120 g, 
  • mąka pszenna - 130 g,  
  • kremowy serek lub twaróg półtłusty dokładnie zmielony - ok. 400 g, 
  • cukier waniliowy - ok. 16 g, 
  • masło - ok. 200 g, 
  • drobny cukier dedykowany do wypieków - ok. 350 g, 
  • jajka - 5 sztuk, 

Sernikobrownie - przepis krok po kroku 

Zebrane składniki należy wcześniej wyjąć z lodówki, tak by każdy produkt, którego planujemy użyć do przygotowania sernikobrownie był mniej więcej w temperaturze pokojowej.

Prezentujemy przepis na sernikobrownie:

  1. Prostokątną blachę o wymiarach 20 × 30 należy posmarować masłem lub wyłożyć dokładnie papierem dedykowanym do pieczenia. 
  2. Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  3. Po roztopieniu czekoladę należy przez chwilę przestudzić. 
  4. Czas na użycie miksera, do misy przekładamy cukier oraz masło i miksujemy do momentu, aż pojawi się gładka i puszysta masa. 
  5. W kolejnym kroku dodajemy mąkę i po kolei jajka (3 sztuki), miksując masę po każdym. 
  6. Teraz nadszedł czas na dodanie roztopionej czekolady, którą mieszamy aż do połączenia wszystkich składników.  
  7. Około ¾ ciasta przenosimy do blaszki i wyrównujemy brzegi. 
  8. W kolejnej misce miksujemy twaróg oraz pozostałą część cukru z jajkami (2 sztuki) i cukrem waniliowym. Do momentu uzyskania gładkiej masy.  
  9. Tak powstałą masę wylewamy na ciasto czekoladowe.
  10. Na masę serową wykładamy pozostałą część ciasta czekoladowego.
  11. Przy pomocy drewnianej szpatułki lub patyczka można ozdobić ciasto, malując dowolne kształty. 
  12. Na samym wierzchu układamy maliny i przechodzimy do etapu pieczenia. Maliny można też dodać pod koniec pieczenia. 

Pyszny sernik na zimno na serkach homogenizowanychSernik na zimno. Przepis, który zrobisz w 15 minut

Sernikobrownie - jak upiec?

Ciasto należy piec w temperaturze około 180 stopni przez 45 minut. Po tym czasie sernikobrownie należy wystudzić w uchylonym piekarniku. 

Zobacz też: Sernik z jabłkami - różne warianty. Sprawdź proste przepisy na ciasto i dodatki

Więcej o: