Bułki z serem. Jak przygotować proste i efektowne kanapki? Wystarczy zastosować kilka tricków

Bułki z serem są najprostszym i najczęściej wykorzystywanym sposobem na przygotowanie drugiego śniadania i nie tylko. Co zrobić, aby zwykła bułka z serem smakowała wyjątkowo, a przy okazji była pożywna i wartościowa?

Bułki z serem: jak przygotować smaczne kanapki?

Bułki z serem to przykład klasycznego śniadania, które każdy z nas przynajmniej raz w życiu miał okazję zjeść. Kanapki to nie tylko szybka, ale też pożywna przekąska, którą można przygotować w zaledwie kilka minut. Dlatego też cieszą się one dużym powodzeniem wśród osób, które z rana nie mają czasu na przygotowanie bardziej pracochłonnych potraw. Wśród nich znajdą się zapewne osoby pracujące na etacie, a także mamy dzieci w wieku szkolnym. Bułki z serem sprawdzą się podane zarówno na pierwsze śniadanie, przed wyjściem do szkoły, jak i zapakowane do specjalnej śniadaniówki na później. Takie kanapki nawet po kilku godzinach nadają się do spożycia i nie tracą swoich wartości odżywczych. Jak przygotować bułki z serem, aby zawsze nam smakowały? Wystarczy zastosować kilka tricków. 

Bajgle lub bułki z 4 składników i bez drożdżyBajgle lub bułki z 4 składników i bez drożdży, gotowe już w pół godziny [PRZEPIS]

Bułki z serem: składniki, które warto na nich umieścić

Bułki z serem stanowią doskonałą bazę do stworzenia kolorowych, bogatych w różnego rodzaju produkty kanapek. Składniki bułek z serem, oprócz świeżego, razowego pieczywa i dobrej jakości sera można komponować dowolnie, w zależności od naszych upodobań. Najczęściej temu zestawowi towarzyszy wędlina - szynka, kiełbasa lub inny produkt mięsny, który w znacznej mierze odpowiada za podaż białka będącego podstawowym budulcem w ludzkim organizmie. Kanapki takie można, a nawet trzeba wzbogacić o komponent warzywny, który dostarczy witamin i minerałów. Doskonale w tym celu sprawdzą się:

  • sałata
  • ogórek
  • pomidor
  • rzodkiewka.

Osoby znajdujące się na diecie wegetariańskiej mogą sięgnąć po plastry łososia wędzonego, który nada specyficzny smak naszym bułkom z serem, a także dostarczy cennych kwasów omega. Warto także rozważyć dodanie do kanapek jajka ugotowanego na twardo - jak wiemy, żółtko jest cennym źródłem wielu substancji odżywczych. 

Zobacz wideo Croque Monsieur

Zobacz też: Deska serów i wędlin. Idealna przekąska dla niespodziewanych gości

Bułki z serem. Przygotowanie krok po kroku

Przygotowanie krok po kroku bułek z serem jest dziecinnie proste i nawet dzieci są w stanie sobie z tym doskonale poradzić. Kluczem jest jednak dobór odpowiednich produktów, których jakość sprawi, że kanapki będą naprawdę smakowite. Pamiętajmy, że zawsze warto sięgać po pieczywo, w tym przypadku bułki, pełnoziarniste, razowe, gdyż takie pieczywo jest bardziej sycące, a także zawiera m.in. dużą dawkę błonnika, który jest niezwykle ważny dla prawidłowej pracy jelit. Kolejnym krokiem jest dobór odpowiedniego smarowidła - masła, margaryny lub serka do smarowania. Najlepiej decydować się na produkty jak najbardziej naturalne, nieprzetworzone. Na tak przygotowanym pieczywie możemy zacząć układać kolejne składniki: ser pokrojony w plastry, wędliny, warzywa. Aby nie były one zbyt suche, można je delikatnie polać przygotowanym wcześniej sosem, np. czosnkowym lub innym, który nam smakuje. 

KnyszaKnysza - przysmak z Dolnego Śląska, czyli "spolonizowany kebab". Mamy przepis

Jak podawać bułki z serem?

Bułki z serem mają to do siebie, że zjeść można je w każdych okolicznościach. Dobrze pasować będą one do codziennego śniadania, sprawdzą się w roli przekąski zabieranej ze sobą do pracy lub szkoły. Mogą także w kryzysowej sytuacji zastąpić obiad - wystarczy je wrzucić na kilka minut do piekarnika i zamiast klasycznych bułek z serem mamy domowe zapiekanki. Jak podawać bułki z serem, aby nam się nie znudziły? Ważne, aby zawsze starać się urozmaicać swój posiłek - czasem wystarczy zmienić jeden składnik, aby całość wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. I nie zapominajmy o tym, że do bułek z serem koniecznie trzeba przygotować gorącą herbatę! Tak smakują najlepiej.

Zobacz też: Czym jest i jak zrobić pumpernikiel?

Więcej o: