Boczniaki - przepis, który musisz znać. Tak przyrządzone smakują jak kotlety schabowe

Panierowane boczniaki to wspaniały pomysł na szybki obiad, kiedy mamy ochotę na coś bezmięsnego i naprawdę bardzo smacznego. Przepis jest banalny, a tak przygotowane boczniaki smakują nawet lepiej niż kotlety schabowe. Jesteś fanem grzybów? Ten przepis musisz koniecznie zapamiętać.

Więcej ciekawych pomysłów na obiad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Dziś mamy dla ciebie przepis na boczniaki, którym na pewno zaskoczysz swoich bliskich. Te smaczne grzyby nadają smak wielu potrawom, świetnie sprawdzają się w sosach, znakomicie udają mięso w wegetariańskich flaczkach i całkiem nieźle smakują z grilla. Ale czy słyszałeś o boczniakach à la schabowe? Jeśli nie, to zapraszamy do banalnego przepisu na panierowane boczniaki.

Boczniaki - przepis:

Składniki:

  • 1 opakowanie boczniaków
  • 2 jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, czosnek suszony

Boczniaki à la schabowe - jak je zrobić?

  1. Boczniaki oczyść miękką szczoteczką, następnie wytrzyj ręcznikiem papierowym. Oprósz solą i delikatnie wetrzyj ją w grzyby, następnie dopraw pieprzem i czosnkiem. Odstaw na chwilę, by grzyby naszły przyprawami.
  2. Do miseczki wbij jajka i roztrzep je. Przygotuj 2 talerze, na jeden wysyp mąkę pszenną, na drugi talerz wysyp bułkę tartą wymieszaną ze szczyptą soli.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Grzyby obtocz najpierw w mące, dokładnie zanurz w roztrzepanym jajku, następnie obtocz w bułce tartej. Panierkę dokładnie wklep w grzyby, by podczas smażenia okruszki się nie przypalały. 
  4. Panierowane boczniaki smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Podawaj w towarzystwie ziemniaków i surówki bądź solo z sosem czosnkowym.

Takie boczniaki to prostota i zarazem istota smaku polskiej kuchni. Świetnie sprawdzą się na obiad lub kolację. Jeśli lubisz eksperymenty kuchenne, a jednocześnie jesteś fanem znanych, tradycyjnych smaków, ten przepis na boczniaki w panierce na pewno zagości na długo w twoim menu.

Zobacz wideo
Więcej o: