Więcej przepisów na pyszne chleby znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Chlebek serowo-czosnkowy Nigelli Lawson wygląda obłędnie. Pod postem gwiazdy kulinariów, w którym podzieliła się przepisem, pojawiło się kilka tysięcy komentarzy. "O Boże, chyba zemdleję", "Niebo!", "Nie ma nic lepszego!" - pisali zachwyceni obserwatorzy Brytyjki.
Jak zrobić taki chlebek samodzielnie? Nie jest to trudne. Poniżej przepis, który pochodzi z oficjalnej strony Nigelli Lawson.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Czosnek obierz i pokrój na kawałeczki, mozzarellę posiekaj. Ubij masło razem z solą, czosnkiem i chili, a następnie wbij mozzarellę. Chleb pokrój w poprzek na kromki, ale tak, by nie naciąć spodu. Przygotowaną mieszankę czosnkową rozprowadź między kromkami i na wierzchu bochenka.
Piekarnik nagrzej do 200-220 stopni Celsjusza. Chleb owiń folią i piecz przez około pół godziny. Jeżeli po tym czasie chleb będzie miękki na wierzchu, piecz go jeszcze przez około pięć minut, ale z lekko odwiniętą folią. Bochenek na górze powinien być chrupiący.
Po upieczeniu ostrożnie wyjmij pieczywo z folii i odczekaj, aż chwilę przestygnie. Pokrój do końca.
Chcesz upiec chleb na zakwasie samodzielnie? Podpowiadamy, jak to zrobić. Zacznij od przygotowania zakwasu. To serce najlepszych bochenków chleba. Trzeba jednak poświęcić mu nieco czas i cierpliwości. Potrzebne będą:
Aby zakwas wyszedł dobry, należy poświęcić na jego przygotowanie kilka dni. W tym czasie trzeba pamiętać o dokarmianiu go i mieszaniu. W poniższym tekście znajdziesz instrukcję, jak zrobić zakwas:
Gdy już będziesz mieć zakwas, możesz zacząć robić chleb. W tym miejscu znajdziesz nasz przepis na chleb na zakwasie.
Na co zwrócić uwagę podczas pieczenia chleba? Jest kilka błędów, przez które nasz wypiek może zupełnie się nie udać. Jeden z nich dotyczy właśnie zakwasu. Jeżeli go używasz, pamiętaj, by był aktywny. Najlepiej dokarmiać go przez 4-5 dni przed wykorzystaniem do pieczenia, czyli dodawać do niego dodatkowa porcję mąki (ok. 50 g) i wody (ok. 50 ml). Pozostałe błędy i porady dotyczące tego, jak ich uniknąć, znajdziesz w tekście poniżej: