Tłuczone ziemniaki według szefowej kuchni. Sprawdzone triki na to, by wyszły perfekcyjnie

Puree ziemniaczane to doskonały dodatek do wielu dań obiadowych. Jak je przyrządzić, żeby wyszły idealnie kremowe i pyszne? Mamy porady influencerki Poppy O'Toole.

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej

Ziemniaki to najczęstszy dodatek do dań, który ląduje na naszych talerzach. A może tym razem, zamiast serwować je w tradycyjnej formie, podacie je jako puree? Mamy dla was garść porad od Poppy O'Toole, popularnej szefowej kuchni. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze tłuczone ziemniaki na świecie!

Tłuczone ziemniaki według Poppy O'Toole

Krok 1. Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój je w grube plastry. Dzięki temu szybciej się ugotują.

Krok 2. Gotuj je w osolonej wodzie, aż zmiękną, a następnie wyłóż je na metalowe sitko i przykryj. Zostaw na kilkanaście minut pod przykryciem. Dzięki działaniu pary wodnej będą idealnie miękkie, a puree wyjdzie kremowe.

Krok 3. Do puree dodaj kawałki masła i przetrzyj całość przez metalowe sitko.

Krok 4. Jeśli lubisz sery pleśniowe, pokrój ser brie w plastry i dodaj do gorących ziemniaków. Puree nabierze wyjątkowe aromatu i smaku.

Krok 5. Idealną konsystencję uzyskasz, dodając do ziemniaków porządną łyżkę śmietany. Wymieszaj całość, aż puree będzie gładkie i jednolite.

Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]

Filmik Poppy O'Toole znajdziesz na jej profilu na Instagramie.

Najlepszym podsumowaniem przepisu influencerki jest wiadomość, którą otrzymała i opublikowała na profilu. Jej puree ktoś zrecenzował tak:

Twoje tłuczone ziemniaki są zaje***cie orgazmiczne. [Excuse my French]. Serio, zaje***ście orgazmiczne (...)
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.