Aktualnie niemal każdy sklep spożywczy oferuje swoim klientom produkty wegańskie. Na tej alternatywnej półce bez problemu znajdziemy więc kruche ciastka w różnym wydaniu. Dlaczego warto przygotować domową wersję? Przede wszystkim domowe wypieki to gwarancja dobrych jakościowo produktów. Kruche ciasteczka domowe można też podać na ciepło i w przeciwieństwie do gotowego produktu nie będą suche tylko puszysto-chrupiące. Z filiżanką aromatycznej herbaty lub kawy stworzą idealny duet. Ciastka w tym wydaniu można też zapakować do pracy lub dziecięcej śniadaniówki, zaraz obok kanapki.
Zanim przejdziemy do przygotowania ciasto, zawsze najpierw warto przeczytać pełną listę produktów. Może okazać się, że część składników mamy na kuchennej półce, a zgodnie z filozofią zero waste, zamiast kupować, najpierw zużywamy to co już jest w naszych zasobach. Przepis na kruche ciastka wege nie jest trudny. Oto potrzebne składniki:
Przepis jest stosunkowo prosty i nie zajmuje wiele czasu. Jak upiec kruche ciasteczka? Oto instrukcja:
Ciastka można udekorować przy pomocy kremu czekoladowego na bazie roślinnych składników lub lukru, który powstaje z cukru i soku z cytryny. Całość posypujemy kolorową posypką lub na przykład drobno posiekanymi orzechami. Osoby, które dopuszczają w diecie miód, mogą wypróbować także ten sposób. Kruche ciastka bardzo dobrze komponują się też z marmoladą na przykład z wiśni lub truskawek.
Zobacz też: Ciastka orzeszki. Genialny deser z PRL-u. Zrób je na święta i zaskocz gości