Ciastka kruche - przepis wege. Zobacz, jak zrobić pyszne ciastka

Przepis na ciastka kruche bez masła i jajek? Czy to w ogóle możliwe? Zdecydowanie tak, co więcej roślinna wersja jest równie krucha i słodka.

Kruche ciastka domowe, czy gotowy produkt? 

Aktualnie niemal każdy sklep spożywczy oferuje swoim klientom produkty wegańskie. Na tej alternatywnej półce bez problemu znajdziemy więc kruche ciastka w różnym wydaniu. Dlaczego warto przygotować domową wersję? Przede wszystkim domowe wypieki to gwarancja dobrych jakościowo produktów. Kruche ciasteczka domowe można też podać na ciepło i w przeciwieństwie do gotowego produktu nie będą suche tylko puszysto-chrupiące. Z filiżanką aromatycznej herbaty lub kawy stworzą idealny duet. Ciastka w tym wydaniu można też zapakować do pracy lub dziecięcej śniadaniówki, zaraz obok kanapki.

Ciastka grzybkiGrzyby nie mogą być deserem? Bujda! Ciastka grzybki to niepodważalny dowód

Przepis na kruche ciastka wege - lista produktów 

Zanim przejdziemy do przygotowania ciasto, zawsze najpierw warto przeczytać pełną listę produktów. Może okazać się, że część składników mamy na kuchennej półce, a zgodnie z filozofią zero waste, zamiast kupować, najpierw zużywamy to co już jest w naszych zasobach. Przepis na kruche ciastka wege nie jest trudny. Oto potrzebne składniki:

  • mąka biała orkisz lub pszenna - ok. 500 g, 
  • cukier puder - 1 szklanka, 
  • przyprawa korzenna - 3 łyżki stołowe,
  • margaryna roślinna - 250 g, 
  • roślinna śmietanka - 3 łyżki stołowe.
Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki

Kruche ciasteczka - jak upiec? 

Przepis jest stosunkowo prosty i nie zajmuje wiele czasu. Jak upiec kruche ciasteczka? Oto instrukcja:

  • na początek margarynę miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę,
  • następnie dodajemy śmietanę roślinną i ponownie całość miksujemy, 
  • dodajemy mąkę, przyprawę korzenną i szybko zagniatamy bez wyrabiania, 
  • tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny, 
  • ciasto dzielimy na kilka części i wałkujemy na cienkie placki, 
  • następnie wycinamy kształty ciastek przy pomocy foremek lub szklanki, 
  • teraz ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, 
  • ciastka należy piec przez okres 10 minut w temperaturze około 180 stopni.

Ciasteczka cytrynoweCiasteczka cytrynowe. Szybki deser z kilku składników

Kruche ciastka - dekoracja

Ciastka można udekorować przy pomocy kremu czekoladowego na bazie roślinnych składników lub lukru, który powstaje z cukru i soku z cytryny. Całość posypujemy kolorową posypką lub na przykład drobno posiekanymi orzechami. Osoby, które dopuszczają w diecie miód, mogą wypróbować także ten sposób. Kruche ciastka bardzo dobrze komponują się też z marmoladą na przykład z wiśni lub truskawek. 

Zobacz też: Ciastka orzeszki. Genialny deser z PRL-u. Zrób je na święta i zaskocz gości

Więcej o: