Przepis na szybkie ciasto z białek. Ten dodatek sprawi, że będzie lekkie i puszyste

Nadmiar białek zalega ci w lodówce, a może po prostu szukasz przepisu na ekspresowe ciasto z białek? Koniecznie musisz wypróbować to ciasto bananowe. Przepis składa się z kilku podstawowych składników, które można znaleźć w każdej kuchni, a efekt końcowy z pewnością cię zaskoczy.

Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Ciasto spod widelca Ewy Wachowicz [PRZEPIS]

Puszyste i delikatne ciasto to nie tylko zasługa wykorzystania w przepisie samych białek. Dodatek w postaci banana sprawia, że wypiek nabiera słodkiego smaku, a konsystencja ciasta staje się jeszcze bardziej delikatna. Dodatkową zaletą jest fakt, że przygotowanie ciasta zajmuje około 40 minut razem z pieczeniem. 

Przepis na szybkie ciasto z jabłkami z białekPrzepis na szybkie ciasto z jabłkami. Jest lekkie jak chmurka

Składniki potrzebne na ciasto bananowe

  • 3 białka,
  • duży banan,
  • 2/3 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka oleju,
  • szczypta soli.

Jak przyrządzić bananowiec? Ciasto z białkami wykonuje się ekspresowo

Formę do ciasta (najlepiej keksówkę) natłuszczamy masłem i posypujemy bułką tartą. Banana obieramy ze skórki, kroimy w plasterki i układamy na dnie formy. Następnie skrapiamy je łyżką soku z cytryny. 

Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodając do nich łyżka po łyżce cukru. Pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny i zmniejszamy obroty na mniejsze. Do ubitych na sztywno białek dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz olej i delikatnie mieszamy szpatułką. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy z bananami. 

Keksówkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Ciasto po wyjęciu z formy i całkowitym ostudzeniu możemy oprószyć cukrem pudrem.

Ten pasztet drobiowy smakuje jak u babci. Sekret jego delikatnie słodkiego smaku tkwi w tym składnikuPrzepis na pasztet drobiowy. Jego sekret tkwi w tym składniku

Te dodatki mogą wzbogacić smak bananowego ciasta z białek 

Jeśli chcemy, aby smak ciasta był jeszcze bardziej zachwycający, będziemy potrzebowali łyżki rodzynek oraz kandyzowanej skórki pomarańczy. Należy nimi posypać banany przed zalaniem ich ciastem. Możemy również, zamiast cukru pudru, oblać wystudzone ciasto lukrem. Wystarczy szklankę cukru pudru zmieszać z sokiem z połówki cytryny.

Więcej o: