Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Puszyste i delikatne ciasto to nie tylko zasługa wykorzystania w przepisie samych białek. Dodatek w postaci banana sprawia, że wypiek nabiera słodkiego smaku, a konsystencja ciasta staje się jeszcze bardziej delikatna. Dodatkową zaletą jest fakt, że przygotowanie ciasta zajmuje około 40 minut razem z pieczeniem.
Formę do ciasta (najlepiej keksówkę) natłuszczamy masłem i posypujemy bułką tartą. Banana obieramy ze skórki, kroimy w plasterki i układamy na dnie formy. Następnie skrapiamy je łyżką soku z cytryny.
Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodając do nich łyżka po łyżce cukru. Pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny i zmniejszamy obroty na mniejsze. Do ubitych na sztywno białek dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz olej i delikatnie mieszamy szpatułką. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy z bananami.
Keksówkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Ciasto po wyjęciu z formy i całkowitym ostudzeniu możemy oprószyć cukrem pudrem.
Jeśli chcemy, aby smak ciasta był jeszcze bardziej zachwycający, będziemy potrzebowali łyżki rodzynek oraz kandyzowanej skórki pomarańczy. Należy nimi posypać banany przed zalaniem ich ciastem. Możemy również, zamiast cukru pudru, oblać wystudzone ciasto lukrem. Wystarczy szklankę cukru pudru zmieszać z sokiem z połówki cytryny.