Kotlety siekane nie mają panierki, a są genialne. Jak je zrobić, by były miękkie i chrupiące?

Kotlety siekane to doskonały pomysł na obiad, zwłaszcza jeśli masz dość kotletów w panierce lub po prostu za takimi nie przepadasz. Mimo jej braku kotleciki są złociste i chrupiące. Na dodatek wcale nie są trudne do zrobienia, więc nie martw się, że ci się nie udadzą, tylko patelnia w dłoń i działaj!

Więcej przepisów na kotlety znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Kotlety siekane z mięsa drobiowego to pyszny pomysł na obiad i dobre rozwiązanie, jeśli szukamy czegoś bez panierki. Mięso smażymy wymieszane z wybranymi warzywami (np. pieczarkami i papryką), serem, jajkami i cebulą. Zastanawiacie się, jak krok po kroku zrobić kotlety siekane? Nie jest to trudne. Poniżej przepis.

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami. Tradycja w odsłonie zero waste

Kotlety siekane - miękkie i chrupiące

Składniki:

  • 500 g mięsa drobiowego (kurczak lub indyk)
  • cebula
  • 90 g startego sera żółtego
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • posiekana natka pietruszki
  • posiekana bazylia
  • olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:

Umyte i osuszone mięso drobno kroimy i siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy mięso, starty ser, cebulę, czosnek. Wbijamy jajka i wsypujemy mąkę oraz posiekane zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem delikatnie mieszamy. 

Na patelni rozgrzewamy olej. Nabieramy porcję masy łyżką i przekładamy na patelnię. Smażymy z obu stron, aż kotlety siekane nabiorą ładnego koloru. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, żeby tłuszcz się odsączył.

Kotlety siekane. Z czym podawać?

Do siekanych kotletów pasuje wiele dodatków. Jednym z nich są na przykład tłuczone ziemniaki, czyli puree. Szefowa kuchni i influencerka Poppy O'Toole radzi, jak je zrobić, by były kremowe i pyszne. Jednym z jej trików jest gotowanie obranych ziemniaków nie w całości, a w grubych plastrach. 

Ponadto O'Toole podpowiada, aby poddać ziemniaki działaniu pary wodnej. Najpierw gotujemy je w osolonej wodzie, aż zmiękną, a następnie wykładamy na metalowe sitko i przykrywamy. Zostawiamy na kilkanaście minut pod przykryciem. Dzięki temu ziemniaki będą miękkie, a puree wyjdzie idealnie kremowe.

Więcej dowiesz się z tego tekstu:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.