Więcej przepisów na kotlety znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Kotlety siekane z mięsa drobiowego to pyszny pomysł na obiad i dobre rozwiązanie, jeśli szukamy czegoś bez panierki. Mięso smażymy wymieszane z wybranymi warzywami (np. pieczarkami i papryką), serem, jajkami i cebulą. Zastanawiacie się, jak krok po kroku zrobić kotlety siekane? Nie jest to trudne. Poniżej przepis.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone mięso drobno kroimy i siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy mięso, starty ser, cebulę, czosnek. Wbijamy jajka i wsypujemy mąkę oraz posiekane zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Nabieramy porcję masy łyżką i przekładamy na patelnię. Smażymy z obu stron, aż kotlety siekane nabiorą ładnego koloru. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, żeby tłuszcz się odsączył.
Do siekanych kotletów pasuje wiele dodatków. Jednym z nich są na przykład tłuczone ziemniaki, czyli puree. Szefowa kuchni i influencerka Poppy O'Toole radzi, jak je zrobić, by były kremowe i pyszne. Jednym z jej trików jest gotowanie obranych ziemniaków nie w całości, a w grubych plastrach.
Ponadto O'Toole podpowiada, aby poddać ziemniaki działaniu pary wodnej. Najpierw gotujemy je w osolonej wodzie, aż zmiękną, a następnie wykładamy na metalowe sitko i przykrywamy. Zostawiamy na kilkanaście minut pod przykryciem. Dzięki temu ziemniaki będą miękkie, a puree wyjdzie idealnie kremowe.
Więcej dowiesz się z tego tekstu: