Wieprzowina w słoikach - sprawdziliśmy przepis na domową konserwę. Idealna na kanapkę i nie tylko

Wielu z nas decyduje się przygotowywać domowe wędliny i inne wyroby z różnych powodów - przede wszystkim dla wyjątkowego smaku oraz świadomości tego, co się je. Bez problemu samodzielnie przygotujesz domową konserwę w słoiku, na którą przepis sami sprawdziliśmy. Jak zrobić pyszne tuszonki? Zdradzimy kilka sekretów.

Więcej przepisów na domowe wyroby znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Domowe konserwy powracają do polskich kuchni w wielkim stylu. Moda na domowe wyroby i wypieki  bardzo nam się podoba i szczerze zachęcamy do samodzielnego robienia domowych wędlin, kiełbas i konserw. To naprawdę bardzo proste, a jakie smaczne! W zeszłym tygodniu po raz kolejny robiłam tuszonki - wieprzowinę pasteryzowaną w słoiku. Roboty przy tym niewiele, a smak jest wyśmienity, no i ta galaretka... Coś pysznego. Takie mięso to idealny dodatek do kanapek (najlepiej z domowym chlebkiem), świetnie podkreśli również smak sosów, a także zup. Co jest ważne podczas robienia domowej konserwy? Oczywiście przyprawy - nie wyobrażam sobie tuszonek bez kolendry, czosnku i majeranku.

Wieprzowina w słoiku - przepis na domową konserwę

Potrzebne produkty:

  • 2 kg mięsa wieprzowego (najlepiej sprawdzi się łopatka, ale można połączyć łopatkę z boczkiem lub szynką),
  • przyprawy: sól, pieprz, mielona kolendra, suszony czosnek w płatkach, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe,
  • 100 ml wody.

Dodatkowo potrzebne będą wyparzone, sterylne słoiki, duży, szeroki garnek oraz ściereczka kuchenna.

Tuszonki - jak je zrobić?

  1. Mięso pokrój w większą kostkę i przełóż do miski. Dodaj sól (1 łyżka soli na 1 kg mięsa), dopraw pieprzem, kolendrą, majerankiem i czosnkiem. Wmieszaj przyprawy w mięso i odstaw na kilka godzin do lodówki.
  2. Słoiki należy dokładnie wyparzyć we wrzątku. Ja najpierw moczę słoiki w misce z wrzątkiem, następnie osuszam i jeszcze wkładam do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Wtedy mam pewność, że mięso w słoiku się nie zepsuje.
  3. Do zamarynowanego mięsa wlej wodę i ponownie je wymieszaj. Do każdego słoika włóż na dno 2 listki laurowe i 3-4 kulki ziela angielskiego. Nakładaj łyżką mięso do wysokości 3/4 słoika, by zostawić miejsce na galaretkę i smalczyk, które się wytworzą podczas gotowania.
  4. Dno garnka wyłóż ściereczką i ułóż na niej słoiki (ważne, by jeden nie dotykał drugiego, bo podczas gotowania mogą pęknąć). Słoiki zalej wodą na "trzy palce" ponad powierzchnię. 
  5. Wieprzowinę w słoikach gotuj na umiarkowanym ogniu przez 4-5 godzin od momentu zagotowania. Kiedy podczas gotowania wygotuje się woda, należy ją uzupełnić, ale jedynie wrzątkiem, by nie doprowadzić do różnicy temperatur. Wówczas nasze słoiki po prostu "trachną". Zapasteryzowane słoiki z mięsem pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 

Gotową konserwę przechowuj w lodówce - z pewnością wytrzyma dwa miesiące. Czy dłużej? Nie wiem... Zawsze szybko zjadamy wszystkie zapasy. Warto jednak zaznaczyć, że ja tuszonki pasteryzuję - jeśli chcesz, by twoja konserwa na bardzo długi czas zachowała świeżość, przeprowadź proces tyndalizacji. Wtedy twoje zapasy zachowają świeżość nawet na rok. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.