Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zupa ogórkowa zajęła stałe miejsce w sercach Polaków. Najprawdopodobniej stało się tak ze względu na jej charakterystyczny, kwaśny smak, który trafia w gust większości z nas. Dodatkowo, jej przygotowanie jest banalnie proste, a dzięki podsmażeniu startych ogórków na maśle, wydobędziemy z niej niezwykle głęboki, bogaty aromat.
1. Na dnie dużego garnka podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i startą marchewkę. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek, a następnie zalej bulionem i zagotuj,
2. Na patelni roztop masło, a następnie dodaj starte ogórki. Podsmażaj je na małym ogniu przez 5 minut,
3. Do bulionu dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj do momentu aż zmiękną,
4. Pod koniec gotowania dodaj do zupy podsmażone na maśle ogórki. Gotuj razem przez kilka minut,
5. Do gotującej się zupy możesz dodać dowolną ilość soku z kiszonych ogórków,
6. Do szklanki przełóż dużą chochlę gorącej zupy i wymieszaj z 4 łyżkami śmietany,
7. Dodaj śmietanę do zupy. Dopraw pieprzem i solą wedle uznania. Serwuj zupę posypaną świeżym koperkiem.