Przepis na ogórkową. Trik babci sprawi, że będzie lepsza niż w restauracji

Zupa ogórkowa to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni polskiej. W klasycznej wersji gotuje się ją na wywarze mięsnym, z dodatkiem startych na tarce ogórków kiszonych i ziemniaków. Dzięki zastosowaniu jednego, prostego triku, wyjdzie najlepiej na świecie.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zupa ogórkowa zajęła stałe miejsce w sercach Polaków. Najprawdopodobniej stało się tak ze względu na jej charakterystyczny, kwaśny smak, który trafia w gust większości z nas. Dodatkowo, jej przygotowanie jest banalnie proste, a dzięki podsmażeniu startych ogórków na maśle, wydobędziemy z niej niezwykle głęboki, bogaty aromat. 

Przepis na zupę ogórkową. Składniki

  • 1,5 litra bulionu gotowanego na żeberkach wieprzowych i warzywach,
  • pół kilograma startych, kiszonych ogórków,
  • 400 g ziemniaków pokrojonych w kostkę,
  • 3 łyżki masła,
  • mała cebula,
  • marchewka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • śmietana 18 proc.,
  • sok z kiszonych ogórków (wedle uznania),
  • pęczek koperku,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania

1. Na dnie dużego garnka podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i startą marchewkę. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek, a następnie zalej bulionem i zagotuj,

2. Na patelni roztop masło, a następnie dodaj starte ogórki. Podsmażaj je na małym ogniu przez 5 minut,

3. Do bulionu dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj do momentu aż zmiękną,

4. Pod koniec gotowania dodaj do zupy podsmażone na maśle ogórki. Gotuj razem przez kilka minut,

5. Do gotującej się zupy możesz dodać dowolną ilość soku z kiszonych ogórków,

6. Do szklanki przełóż dużą chochlę gorącej zupy i wymieszaj z 4 łyżkami śmietany,

7. Dodaj śmietanę do zupy. Dopraw pieprzem i solą wedle uznania. Serwuj zupę posypaną świeżym koperkiem. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.