Brownie z masłem orzechowym - uczta dla zmysłów [PRZEPIS]

Brownie z masłem orzechowym to spotkanie dobrego smaku z apetycznym obliczem ciasta. Szukasz wyjątkowej propozycji na święta lub spotkanie z przyjaciółmi? Sprawdź poniższy przepis.

Przepis na brownie z masłem orzechowym dla miłośników czekolady 

Brownie z masłem orzechowym to zdecydowanie nie jest lekka propozycja, tylko prawdziwa bomba z czekolady i masła orzechowego dla tych, którzy lubią konkretne połączenia. I chociaż jeden kawałek brownie (ok. 60 g) to około 280 kalorii to od czasu do czasu można spróbować. Ten apetyczny placek sprawdzi się zarówno w letnie popołudnie do mrożonej kawy, jak i podczas rodzinnego spotkania. Mamy dla was sprawdzony przepis na brownie z masłem orzechowym! Szczegóły poniżej.

Brownie z masłem orzechowym - przepis. Poziom trudności 

Wbrew pozorom przepis na brownie z masłem orzechowym nie jest wymagający. Co więcej, dostępne są różne wersje, także ta bez pieczenia. Sekret tkwi w dobrze dobranych składnikach oraz konsekwencji, o szczegółach piszemy poniżej. 

Zobacz wideo Ciasteczka brownie - haps

Brownie z masłem orzechowym - lista produktów 

Zanim przejdziemy do przygotowania, zawsze warto przeczytać pełną listę zakupów, być może część produktów jest już na stanie naszej kuchni i nie trzeba będzie robić dodatkowych zapasów. 

  • prawdziwa gorzka czekolada - ok. 250 g, 
  • mąka pszenna - ok. 100 g
  • proszek do pieczenia - pół łyżeczki,
  • cukier - ok. 150 g, 
  • jajka - 4 sztuki, 
  • masło orzechowe - ok. 270 g, 

Brownie z masłem orzechowym przepis krok po kroku 

  • Na początku odkładamy po 50 g czekolady i tyle samo masła orzechowego. Resztę czekolady i masła orzechowego plus cukier wkładamy do miski i rozpuszczamy w gorącej kąpieli. Całość mieszamy do momentu, aż składniki się rozpuszczą. Następnie tak powstałą masę należy wystudzić.
  • W kolejnym kroku rozbijamy jajka w kolejnym pojemniku, roztrzepujemy widelcem i powoli dodajemy do masy z czekolady. 
  • Następnie przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy czekoladowej. Mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na koniec wyrównujemy brzegi.
  • Pozostałą część czekolady oraz masła orzechowego ponownie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto
  • Tak przygotowane ciasto pieczemy przez 20 minut w 170 stopniach.  

Brownie z masłem orzechowy - lista dodatków 

Brownie można podać na przykład w duecie z gałką ulubionych lodów i listkiem mięty. Każdy, kto lubi owocowe smaki, w formie polewy może wykorzystać na przykład sok malinowy lub z porzeczki. Miłośnicy słodyczy brownie mogą dodatkowo potraktować bitą śmietaną i kolorową posypką. 

Zobacz też: Szarlotka z rosą - przepis lekki jak chmurka

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.