Przepis na chlebek ze słodkich ziemniaków. Wyjdzie pyszny!

Chlebek ze słodkich ziemniaków, czyli batatów, to prosty wypiek, który z łatwością przyrządzisz w domu. Aromatyczny, korzenny doskonale sprawdzi się do kawy lub jako przekąska do lunchboxu. Sprawdź, jak go zrobić.

Więcej przepisów na słodkie wypieki znajdziesz na naszej stronie głównej

Chlebek ze słodkich ziemniaków to ciekawy pomysł na wykorzystanie tego warzywa w kuchni. Jeśli do tej pory bataty znasz tylko z frytek czy z curry, czas sprawdzić inne możliwości ich wykorzystania. Zapraszamy po przepis na pyszny chlebek z batatów.

Chlebek z batatów - przepis

Składniki:

  • 350 g słodkich ziemniaków (batatów),
  • 3 jajka,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków,
  • 1 szklanka oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 3/4 łyżeczki cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/4 łyżeczki kardamonu,
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru

Dodatkowo:

  • posiekana czekolada lub
  • posiekane orzechy laskowe i włoskie lub,
  • rodzynki bądź suszona żurawina lub,
  • płatki kokosowe.

Jak zrobić chlebek z batatów?

Batat myjemy i nakłuwamy widelcem na całej powierzchni. Skrapiamy je odrobiną oleju i zawijamy w folię aluminiową, a następnie pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 200 st. C. Po upieczeniu batat odstawiamy do wystudzenia, a gdy ostygnie, zdejmujemy z niego skórkę, natomiast miąższ rozgniatamy widelcem w dużej misce.

Zobacz wideo Chlebek bananowy z serem na śniadanie i nie tylko

Jajka rozkłócamy w miseczce z sodą i proszkiem do pieczenia, przelewamy do batatów. Następnie dodajemy olej, cukier oraz mąkę pszenną. Wszystko dokładnie mieszamy, dosypujemy także wybrane dodatki.

Dużą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim trochę oleju. Wykładamy ciasto i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy je przez 45 minut, następnie sprawdzamy wnętrze patyczkiem. Pieczemy jeszcze 15-20 minut. Gotowe ciasto studzimy, na koniec obsypujemy cukrem pudrem. Można go także podać z polewą karmelową z orzechami lub z polewą z czekolady.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.