Gotowanie ziemniaków tradycyjną metodą potrafi być bardzo czasochłonne. Często chcielibyśmy, by były gotowe znacznie szybciej, bo jesteśmy bardzo głodni albo nam się spieszy. Z pomocą przychodzi... kuchenka mikrofalowa. To dobry sposób, by ugotować niedużą ilość ziemniaków na szybko. Wyjaśniamy, jak to zrobić.
Aby ugotować ziemniaki w mikrofali, wystarczy dobrze je wyszorować (gotujemy je w skórce) i ponakłuwać widelcem. Dzięki temu bulwy nie zostaną rozsadzone przez ciśnienie, które wytworzy się podczas podgrzewania.
Do mikrofali najlepiej wybierać niewielkie ziemniaki. Około 300 g ziemniaków układamy w miseczce lub głębokim talerzu, które nadają się do podgrzewania w mikrofalówce. Może to być też naczynie żaroodporne, jeśli mamy takie, które zmieści się w kuchence. Dodajemy sól, masło lub oliwę i nastawiamy kuchenkę na 900W, na 3-4 minuty. Po tym czasie obracamy je na drugą stronę i podgrzewamy przez kolejne 3-4 minuty. Należy pamiętać, że większe ziemniaki będą potrzebowały więcej czasu na ugotowanie się.
Po wyjęciu ziemniaków z mikrofalówki nakłuwamy je i sprawdzamy, czy już są gotowe. Jeśli nie, należy wstawić je do mikrofalówki jeszcze na kilka minut.
Ziemniaki z mikrofali nie różnią się smakiem od tych gotowanych, ale mogą być mniej słone (sól z wody lepiej przenika do miąższu). Nie należy więc pomijać dodatku masła lub oliwy, soli czy również odrobiny czosnku lub rozmarynu.
Warto też pamiętać o pewnych ograniczeniach tej metody. W związku z tym, że na raz można ugotować w mikrofalówce niewielką ilość ziemniaków, sposób lepiej sprawdzi się w przypadku osób, które gotują pojedynczą porcję lub ewentualnie dla pary. Rodziny z dziećmi raczej muszą pogodzić się z myślą, że pozostaje im tradycyjne gotowanie, którego zaletą jest to, że można przygotować więcej ziemniaków na raz.