Sernik na herbatnikach to doskonały wybór dla fanów szybkich i łatwych ciast. Dzięki gotowemu spodowi wypiek przygotujemy znacznie szybciej, niż gdybyś musiał stworzyć go od podstaw. Sernik tylko z pozoru wydaje się prostym ciastem, jednak łatwo może opaść lub popękać, dlatego w przepisie zamieściliśmy nasze porady, co zrobić, aby do tego nie dopuścić. Nie zwlekaj i przygotuj się do pieczenia!
Przepis na sernik na herbatnikach jest bajecznie prosty. Podstawą są dobre składniki, których zgromadzenie nie będzie stanowiło problemu. Do przygotowania wypieku potrzebujemy:
Sernik na herbatnikach wykonamy w kilku prostych krokach. Podajemy przepis, który sprawdzi się na wiele okazji.
WAŻNE! Nie wyciągaj ciasta z piekarnika od razu po upieczeniu. Sernik powinien jeszcze przez 10 minut być w zamkniętym pierniku. Po tym czasie lekko uchyl piekarnik i trzymaj tam ciasto przez kolejne 15 minut. W przeciwnym razie ciasto opadnie.
Później wyciągnij ciasto, a kiedy ostygnie schowaj je do lodówki. Możesz je polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub rozsmarować na nim masę kajmakową, jeśli chcesz, aby ciasto było jeszcze słodsze.
Jeśli nie chcesz, żeby twój sernik był suchy i pękał, powinieneś położyć żaroodporne naczynie lub formy do pieczenia z wodą poniżej piekącego się sernika. Dzięki temu sernik pozostanie wilgotny i nie wyschnie.
Zobacz też: Sernik na spodzie brownie. Przepis z kajmakiem lub czekoladą