Przepis na sernik na herbatnikach. Łatwa i smaczna receptura na ciasto

Sernik na herbatnikach to smaczne i łatwe ciasto, które bez trudu upiecze każdy miłośnik domowych deserów. Sprawdź nasz przepis na sernik na herbatnikach i zaskocz swoich znajomych pysznym wypiekiem.

Sernik na herbatnikach to doskonały wybór dla fanów szybkich i łatwych ciast. Dzięki gotowemu spodowi wypiek przygotujemy znacznie szybciej, niż gdybyś musiał stworzyć go od podstaw. Sernik tylko z pozoru wydaje się prostym ciastem, jednak łatwo może opaść lub popękać, dlatego w przepisie zamieściliśmy nasze porady, co zrobić, aby do tego nie dopuścić. Nie zwlekaj i przygotuj się do pieczenia!

Zobacz wideo Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami - idealny deser na lato

Przepis na sernik na herbatnikach - składniki

Przepis na sernik na herbatnikach jest bajecznie prosty. Podstawą są dobre składniki, których zgromadzenie nie będzie stanowiło problemu. Do przygotowania wypieku potrzebujemy:

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 7 jajek w temperaturze pokojowej,
  • dwa opakowania budyniu śmietankowego,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 3/4 szklanki cukru - najlepiej sprawdzi się ten drobny,
  • pół szklanki oleju,
  • pół szklanki mleka,
  • sok z połówki cytryny,
  • kilkanaście herbatników (około 250 g) - tyle, by wyłożyć dno formy 

Sernik na herbatnikach - sposób wykonania

Sernik na herbatnikach wykonamy w kilku prostych krokach. Podajemy przepis, który sprawdzi się na wiele okazji.

  1. Przygotowywanie ciasta zacznij od włączenia piernika i ustawienia go na 180°C. 
  2. Teraz weź formę i połóż na niej papier do pieczenia. Wyłóż dno herbatnikami.
  3. Następnie weź dwie miski i oddziel żółtka od białek.
  4. Białka ubij na sztywną piankę dodając do nich 3/4 szklanki cukru. 
  5. Weź dużą miskę, w której zmieścisz cały twaróg sernikowy, żółtka, cukier waniliowy oraz dwa budynie. Następnie mieszaj tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. 
  6. Teraz dodaj do powstałej masy olej.
  7. Później zacznij ubijać masę dodając do niej białka.
  8. Stopniowo zacznij do masy dodawać białka i mleko.
  9. Teraz delikatnie przelej masę na blachę, na której wcześniej położyłeś herbatniki.
  10. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz je od 50 do 60 minut. 

WAŻNE! Nie wyciągaj ciasta z piekarnika od razu po upieczeniu. Sernik powinien jeszcze przez 10 minut być w zamkniętym pierniku. Po tym czasie lekko uchyl piekarnik i trzymaj tam ciasto przez kolejne 15 minut. W przeciwnym razie ciasto opadnie.

Później wyciągnij ciasto, a kiedy ostygnie schowaj je do lodówki. Możesz je polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub rozsmarować na nim masę kajmakową, jeśli chcesz, aby ciasto było jeszcze słodsze. 

Jeśli nie chcesz, żeby twój sernik był suchy i pękał, powinieneś położyć żaroodporne naczynie lub formy do pieczenia z wodą poniżej piekącego się sernika. Dzięki temu sernik pozostanie wilgotny i nie wyschnie. 

Zobacz też: Sernik na spodzie brownie. Przepis z kajmakiem lub czekoladą

Więcej o:
Copyright © Agora SA