Szybki przepis na obiad bez mięsa - wegetariański pomysł na posiłek. Przygotujesz go zaledwie w kilka minut

Zastanawiasz się nad szybkim obiadem bez mięsa? Faszerowane warzywa to bardzo zdrowy i ciekawy pomysł na posiłek. Przygotowanie zajmie mało czasu, a z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających. Farsz zrobiony z kaszy i warzyw jest niskokaloryczny i zapewni energię na resztę dnia. To smaczny pomysł na obiad, ale też lunch do pracy.

Szybki obiad bez mięsa to dobry sposób na ciepły posiłek w ciągu dnia. Nie zawsze mamy czas i ochotę, by długo stać nad przygotowaniem jedzenia dla całej rodziny. Niezależnie od tego, czy jadasz mięso, preferujesz wegetarianizm bądź weganizm - przepis na papryki faszerowane kaszą i warzywami z pewnością przypadnie ci do gustu.

Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Papryki faszerowane kaszą jaglaną i warzywami - zdrowy i ciekawy pomył na obiad

Potrzebujesz pomysł na szybki obiad bez mięsa? Oto przepis, który przygotujesz w kilka minut. Dodatkowo świetnie nadaje się dla całej rodziny, a możliwe, że pokochają go także największe niejadki.

Składniki:

  • 4 czerwone papryki
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce mielonej kurkumy, słodkiej papryki, kminu rzymskiego, kolendry i suszonego oregano
  • 1 papryczka chili
  • 1 cukinia
  • 1 puszka 400 g pomidorów krojonych
  • pietruszka 
Zobacz wideo Dieta wegetariańska

Sposób przygotowania: 

  • Paprykę myjemy, następnie kroimy na pół i usuwamy gniazdo nasienne. Wrzucamy na wrzątek, gotujemy przez minutę. Jedną połówkę odkładamy i kroimy w kosteczkę. Więcej przepisów z wykorzystaniem papryki znajdziesz w naszym artykule: Dania z papryki. Mamy zdrowe patenty na warzywa.
  • Gotujemy kaszę jaglaną: do garnka wsypujemy kaszę i zalewamy ok. 1 i ½ szklanki wody, dodajemy szczyptę soli. Przykrywamy i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok. 15-20 minut. 
  • Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek i papryczkę chili.
  • Dodajemy wszystkie przyprawy, energicznie mieszając składniki. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w kosteczkę. Całość smażymy ok. 5 min. Dodajemy wcześniej odłożoną paprykę oraz pomidory z puszki. Dusimy pod przykryciem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy wcześniej ugotowaną kaszę jaglaną.
  • Papryki nadziewamy farszem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 25 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu skropić oliwą i posypać pokrojoną pietruszką.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.